Clicky


Marineschip Zeeland naar Carib voor counterdrugsoperaties

Marineschip Zeeland naar Carib voor counterdrugsoperaties
19-01-2015 10:45 | Algemeen | auteur De Redactie

Het patrouillevaartuig Zr.Ms. Zeeland vertrekt woensdag 21 januari via Kaapverdië naar het Caribisch gebied voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken. Het schip lost Zr.Ms. Holland af. In Kaapverdië traint de bemanning samen met de lokale Kustwacht op drugsbestrijdingsoperaties.

Zr.Ms. Zeeland vertrekt om 15:00 uur uit de haven van Den Helder en zet koers richting Lissabon. Daar ontmoet de bemanning een delegatie van de Europese counterdrugsorganisatie Maritime Analysis and Operations Centre-Narcotics, kortweg MAOC-N.

Kaapverdië

Vervolgens zet het marineschip koers naar Kaapverdië. Dat bezoek staat in het teken van wederzijdse uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van drugssmokkel met de lokale autoriteiten. Het MAOC-N, de lokale Kustwacht en Zr.Ms. Zeeland oefenen hier samen zogenaamde boardingoperaties: het enteren van verdachte schepen.

Kortste oversteekpunt

Kaapverdië ligt op een strategische positie op de drugssmokkelroute van Zuid-Amerika naar Afrika. Drugssmokkelaars maken veel gebruik van het kortste oversteekpunt, dat over de 10e breedtegraad loopt en daarom ook wel Highway 10 wordt genoemd. In 2007 leidde dit tot de oprichting van het MAOC-N, waarin 7 Europese landen de strijd aangaan met drugstransporten langs de Europese en West-Afrikaanse kusten.

Samenwerking met Amerikanen

De verwachting is dat Zr.Ms. Zeeland op 9 februari met ceremonieel binnenkomt in Curaçao. Daar zal het schip, net als Zr.Ms. Holland, samenwerken met Amerikaanse inlichtingendiensten en aan boord gebruik maken van een Amerikaanse helikopter.

Foto's

  • addink transport
    in het mooie zeeland