Clicky


Ook midden van Nederland meldt stank na botsing tankers

Ook midden van Nederland meldt stank na botsing tankers
17-01-2015 19:37 | Algemeen | auteur De Redactie

BATH - De chemische stank die is vrijgekomen na een aanvaring op de Westerschelde, heeft nu ook het midden van het land bereikt. Er komen klachten over de geur van verbrand plastic uit Houten, Nieuwegein, Maarssen, Driebergen en Wijk bij Duurstede, zo heeft de Veiligheidsregio Utrecht zaterdag gemeld.

De vieze geur ontstond na een aanvaring tussen twee tankers op de Westerschelde, vrijdagavond laat. Een van de tankers lekte styreen, een stof waar kunststoffen van worden gemaakt. De aanvaring was bij de Zeeuwse plaats Bath. Het andere schip raakte niet beschadigd. Er vielen geen gewonden.

Styreen geeft een enorme stank. De lucht hangt al sinds de aanvaring in delen van Zeeland en het westen van Brabant en breidt zich in een wolk naar het noordwesten uit. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland is het spul in deze lage concentratie niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wel kan het bij aanraking schadelijk zijn voor de huid.

De stof blijft als een vettige substantie drijven op het water. Het wordt nu door opruimploegen verzameld en opgezogen, maar verwacht wordt dat een deel zal aanspoelen op de kust. Daarom adviseert de Veiligheidsregio Zeeland om niet in de buurt van het water te komen. Ook wandelingen met huisdieren langs de Westerschelde en in het Verdronken Land van Saeftinge worden afgeraden. Doordat een deel is opgeruimd, wordt de stankoverlast in Zeeland al minder, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

De beschadigde tanker ligt voor anker op Nederlands grondgebied. Het schip had meer dan duizend kubieke meter styreen aan boord. Daarvan is 140 kuub in het water gelopen. (Novum)