Clicky


Volvo Trucks’ ZERO accidents-visie stap dichterbij met proactieve safety coaching

Volvo Trucks’ ZERO accidents-visie stap dichterbij met proactieve safety coaching
16-01-2015 11:22 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

Uit Europees onderzoek blijkt dat menselijk handelen in 90% van de ongevallen een doorslaggevende rol speelt. Naast menselijk leed zorgen ongevallen voor een hoge kostenpost. Volvo Trucks focust daarom al jaren op zowel de passieve als de actieve veiligheid. Om daadwerkelijk ZERO accidents te realiseren, zet Volvo Trucks nu een volgende stap in de richting van proactieve veiligheid door middel van safety coaching.

Ongevallen zorgen niet alleen voor een hoop menselijk leed, maar brengen ook een hoge kostenpost met zich mee. Peter Hermsen, Kwaliteitsmanager van de Rooy Transport - Logistiek uit ’t Goy bij Houten onderschrijft dit: “Hoewel een duurzame bedrijfsvoering met betrokken medewerkers met veel vakkennis bij ons centraal staat, hebben wij net als ieder transportbedrijf jaarlijks te maken met grote en kleine schades. Dit levert ons naast menselijk leed ook een hoge kostenpost op: zo’n € 95.000,- per jaar, rekening houdend met onder andere materiaalkosten, arbeidskosten, eigen risico en stilstand.”

Uit een Europees rapport over verkeersveiligheid en ongevallen dat werd opgesteld door het Volvo Trucks’ Accident Research Team blijkt dat negen van de tien ongevallen waarbij trucks betrokken zijn het resultaat is van menselijk handelen.

“Dankzij veiligere voertuigen, verbeterde infrastructuur en een veiliger weggedrag is het aantal dodelijke ongevallen op Europese wegen sinds 1990 voortdurend gezakt. Onze visie is om het aantal ongevallen waarin Volvo-trucks betrokken zijn op nul te krijgen. Oftewel ZERO accidents”, verklaart Jan Fijnaut, Director Commercial Trucks bij Volvo Trucks Nederland.

Proactief ongevallen voorkomen

Verschillende nieuwe technieken brengen deze visie dichterbij. Een van de ontwikkelingen waar Volvo Trucks momenteel op focust, is proactieve veiligheid. “Wij richten ons al jaren op zowel de passieve veiligheid waarbij wordt getracht het letsel bij ongevallen te minimaliseren als de actieve veiligheid die vooral is gericht op het voorkomen van ongevallen. Nu gaan we een stap verder met het invoeren van proactieve veiligheid waarmee we onveilige verkeerssituaties willen voorkomen.”

Volvo Trucks onderzoekt hiervoor de mogelijkheden van proactieve safety coaching. “Uit de analyse van een gevaarlijke verkeerssituatie kunnen we veel informatie halen waarmee we de chauffeur coachen. Het doel is om het wagenpark van de klant veiliger te maken en maximale veiligheid te kunnen bieden aan chauffeur en medeweggebruikers rondom de truck. Dit wordt bereikt door risicovolle verkeerssituaties die chauffeurs zelf hebben meegemaakt te herkennen, te leren van het ontstaan ervan en te coachen hoe dit soort situaties voorkomen kunnen worden”, legt Jan Fijnaut uit.

Het proactieve safety coachingsprogramma van Volvo Trucks waarbij gebruik gemaakt wordt van een event recorder bevindt zich momenteel nog in een pilotfase en wordt getest bij verschillende Nederlandse vervoerders waaronder de Rooy Transport - Logistiek uit 't Goy.

“Met ons safety coachingsprogramma maken we zeer gerichte en effectieve veiligheidstraining mogelijk. We zijn ervan overtuigd dat we er ongevallen mee kunnen voorkomen. Het is onze verwachting dat het ook de kosten die  transportbedrijven nu maken voor zowel kleine als grote schades zal terugdringen. Bovendien kan het de chauffeur beschermen in situaties waarbij het onduidelijk is wie er aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade. En wellicht dat verzekeraars in de toekomst zelfs premiekorting kunnen geven bij gebruik van een safety coachingsprogramma”, besluit Fijnaut.

Achtergrond

Volvo Trucks richt zich al jaren op zowel de passieve veiligheid waarbij wordt getracht het letsel bij ongevallen te minimaliseren als de actieve veiligheid die vooral is gericht op het voorkomen van ongevallen. Al bijna vijftig jaar draagt het onderzoek van Volvo Trucks’ Accident Research Team bij aan de ontwikkeling van verschillende veiligheidsmaatregelen.

Foto's

  • DJMiddelkoop
  • OTT Liquid Solutions
  • OTT Liquid Solutions
  • OTT Liquid Solutions