Clicky


SP ziet nog veel grootverdieners in thuiszorg

SP ziet nog veel grootverdieners in thuiszorg
16-01-2015 09:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Medewerkers in de thuiszorg moeten salaris inleveren, maar nog zeker 52 bestuurders verdienen meer dan het maximumsalaris van 178.000 euro per jaar. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van de SP waarbij de beloning van 84 bestuurders bij vijftig thuiszorginstelling werd bekeken.

Tjitske Siderius, SP-Tweede Kamerlid, vindt het onverkoopbaar dat bestuurders 'zichzelf riante salarissen toedichten terwijl sommige thuiszorgmedewerkers 20 procent van hun salaris moeten inleveren of ontslag aangezegd krijgen. Zij vindt dat de beloning van bestuurders direct aan banden moet wordt gelegd. En als minister Edith Schippers (Volksgezondheid) niet in actie komt, dan moeten de gemeenten maar ingrijpen, meent Siderius. Bijvoorbeeld door het deel van het topinkomen dat boven de norm van 178.000 euro per jaar ligt, te korten op het budget van de thuiszorgorganisatie. Siderius oppert verder om bestuurders die personeel vragen salaris in te leveren te verplichten eenzelfde deel van het salaris in te leveren. Ook zouden bestuurders die collectief ontslag aanvragen voor hun personeel moeten teruggaan naar een modaal salaris.

De wet waarin de topinkomens in de (semi)publieke sector verder beperkt kunnen worden werd eind december aangenomen. Maar de ministers Schippers en Stef Blok (Wonen) vinden het tekort dag om de norm al per 1 januari in te voeren bij de woningcorporaties en zorginstellingen. (Novum)