Clicky


Eén-tweetje voor Team Iveco De Rooij in elfde etappe

Eén-tweetje voor Team Iveco De Rooij in elfde etappe
15-01-2015 20:15 | Uitslagen | auteur De Redactie

Na negen etappes vruchteloos toe te moeten kijken was daar dan eindelijk een echte IVECO dag. Vanaf het begin van de snelle etappe, een soort WRC-proef, stonden de beide wedstrijdrijders van het Team Iveco | De Rooy | Petronas aan kop. Het werd even spannend toen tussentijden van Hans en daarna ook Gerard niet meer zichtbaar werden. Bij de finish bleek dat beide heren geen problemen hadden gekend en zich keurig in de kijker hadden gereden.

Special 11

Eindelijk kreeg het team de uitslag waar ze al dagen naar uit hadden gekeken. In de elfde etappe van Salta naar Termas de Río Hondo over 194 kilometer lieten zowel Hans als Gerard zien waartoe ze in staat zijn. Hans noteert een winnende tijd van 2:08:11 uur, gemiddeld 91 km/uur. Gerard geeft 1:10 minuut toe. Als derde komt Nikolaev over de streep met een achterstand van 1:56 minuut op Hans. Viazovich volgt op 2:00 min en Marcel van Vliet wordt vijfde op 3:07 min. De rest van het veld volgt met kleine verschillen. De snelle service, Pep Vila, komt als dertiende binnen op 7:49 minuut.

Hans Stacey

"Met 14 jaar WRC ervaring zijn dit eigenlijk mijn proeven. Lekker gereden, toch hadden we nog wat beter gekund, halverwege de proef had ik mijn remmen zo heet gestookt dat ik het even wat rustiger aan moest doen. Ik heb nog wel drie keer aan de kant gestaan om een Toyota jeep voorbij te laten die continue op zijn Sentinel bleef drukken. Vervolgens kwam hij telkens niet.

Nadat Gerard en ik Loprais voorbij waren gereden liet Gerard me een aantal kilometer later ook voorbij en kon de snelheid weer wat omhoog omdat we uit het stof kwamen." Hans vervolgt bevlogen, "vervolgens heb ik in het laatste deel nog bijna 30 kilometer achter de KAMAZ van Mardeev gereden. Hoe vaak ik ook mijn Sentinel heb gebruikt, hij ging niet aan de kant. Als ik al die kleine tegenslagen optel hadden we nog wel 2 minuten uit kunnen lopen en dat is nodig wil ik de 5e plaats in het eindklassement nog kunnen pakken." In het gehele telefoongesprek spat de gedrevenheid er vanaf. Dat is wat Hans Stacey altijd siert.

Gerard de Rooij

"Een heuse WRC-proef. Eigenlijk best saai. Je hebt geen mogelijkheid om iemand in te halen. Ook de navigatie stelt op z’n proef niet heel veel voor, een WP missen is voor alle deelnemers vandaag onmogelijk. Op het einde van de proef ben ik door een laag hangende tak nog mijn GPS-antenne verloren. Voor de rest hadden de drie trucks voor me al redelijk veel snoeiwerk gedaan en dus is er verder niets kapot." Het maakt wel meteen duidelijk waarom we zijn tijd niet meer doorkregen op het internet. Gerard moet nog 100 kilometer verbinding en dan zit zijn rit er voor vandaag weer op en kunnen de monteurs in het bivak vroeg aan hun klus beginnen.

De dag van morgen

Morgen is er nog een lange proef van Termas de Río Hondo naar Rosario. In totaal rijden ze 1.024 kilometer waarvan 298 special en de rest saaie verbindingskilometers om te zorgen dat we zo spoedig mogelijk richting Buenos Aires geraken. De proef lijkt in heel veel opzichte op die van vandaag, echter een ruime 100 kilometer langer. Het vertrek van de special is voor de auto’s en trucks gepland om 11:24 uur (GMT -3 uur). Hans zijn tijd zou vandaag overall een 35e startpositie opleveren dus zal hij rond 12:27 uur als eerste truck van start gaan.

Men verwacht morgen een zonnige dag met een maximum temperatuur van 33° Celsius.