Clicky


VSE: onmisbaar in de sneeuw

VSE: onmisbaar in de sneeuw
14-01-2015 16:34 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

In Noorwegen duurt de winter ongeveer een half  jaar. Voor de Noren een donkere tijd waarbij ze eenmaal buiten altijd rekening moeten houden met relatief moeilijke weersomstandigheden die zicht en mobiliteit beperken. Dit heeft er in de loop der jaren toe geleid dat ze beschikken over uitstekende apparatuur om de winter zo goed mogelijk op veilige afstand te houden.

Een bedrijf dat wereldfaam heeft verworven in de strijd tegen winterweer is Øveraasen uit GjØvik, een uurtje boven Oslo en niet ver van de bekende schaatshoofdstad Hamar.  Øveraasen is gespecialiseerd in sneeuwschuivers en machines die sneeuw opzuigen en veilig de berm in blazen. Met name in de wereld van luchthaven exploitanten is Øveraasen een begrip.

Van het vliegveld van Tibet tot Schiphol en weer terug naar Korea via New York, overal rijden op de luchthavens van genoemde steden en landen sneeuwruimers en -blazers van Øveraasen. Ook de sterkste sneeuwbestrijder ter wereld, met een motor die goed is voor 2200 pk, is door Øveraasen ontwikkeld en gebouwd.

Je zou het niet zeggen, maar luchthavens hebben behalve weidse vlakten waar de vliegtuigen op landen en vanaf opstijgen, ook tal van hoeken en hoekjes aan het uiteinde van het platform en bij de diverse gebouwen. Laat nou net daar de meeste sneeuw zich ophopen. Dit is het moment waarop VSE in beeld komt. Øveraasen bouwt de machines steeds langer en steeds groter. Door gebruik te maken van gestuurde assen waarvoor VSE bijvoorbeeld ETS-1 levert, worden de machines van de Noorse sneeuwbestrijder ineens veel flexibeler en veelzijdiger. Het gevolg van dit inzicht is dat nu alweer gedurende bijna twee jaar vrijwel alle machines die in GjØvik worden gebouwd, afgemonteerd worden met een VSE stuursysteem.

Benadrukt moet worden, dat Øveraasen ook aan tal van andere dienstverleners in met name de overheidssector, machines levert. Øveraasen is een wereldmerk waarvan de kwaliteit onbesproken is. Logisch dus dat dit bedrijf voor het sturen van niet aangedreven assen uitkomt bij een klinkende naam op dat gebied: VSE.

Foto's

  • Hurkmans
    Hurkmans