Clicky


Gerard de Rooij derde in negende etappe

Gerard de Rooij derde in negende etappe [+foto]
14-01-2015 09:40 | Uitslagen | auteur De Redactie

Na 450 slopende kilometers voor mens en machine zijn het ook dinsdag de KAMAZ trucks die om de bovenste plaatsen strijden. Gerard biedt als eenling de nodige weerstand maar moet genoegen nemen met de derde plaats. Hij heeft zijn IVECO Powerstar zonder zeilscheuren naar de finish gereden maar had daarbij wel zijn geluksvogeltje nodig.

Special 9

Het was een lastige proef, zo bleek aan de finish. Het zand in het eerste deel was leuk, maar daarna kwam het Fesh-Fesh en de slechte paden met enorme gaten en grote keien. Het was wederom een dagje waarbij KAMAZ het stof deed opwaaien als eerste trucks op de proef. Nikolaev begon weer zeer voortvarend maar kreeg toch zijn portie pech tussen WP8 en WP10 waar hij zijn eerste plaats vergooide en Mardeev voor moest laten gaan.

Op de finishlijn heeft Mardeev nog 1:29 minuut voorsprong op zijn directe belager en teamgenoot. Karginov rijdt lek tussen WP5 en WP6 waardoor ook hij uit de top 3 wegvalt en de beurt moet laten aan Gerard de Rooij. Die heeft zich keurig naar een derde plaats gereden, in aanvang van de proef had hij wat prijs moeten geven maar hij vocht zich uiteindelijk goed terug en komt op 7:05 minuut achter de etappewinnaar binnen.

Karginov wordt uiteindelijk 4e op 15:33 min en verspeelt hiermee zijn tweede plaats in het algemeen klassement aan Nikolaev. Loprais kan het tempo vandaag niet helemaal volhouden en komt als 5e door met een verschil van 18:58 min. Daarna is het wachten op de rest van het veld, die niet anders kunnen dan een diepe kniebuiging te maken voor de eerste 5 rijders die nu al een aantal dagen de show stelen. De IVECO van Hans komt in beeld, hij weet een 6e plaats te veroveren op 25:22 min op zo’n 3:20 min gevolgd door Kolomy. Pep komt met zijn IVECO Trakker, die dienst doet als snelle service, weer keurig als 16e binnen met een achterstand van 1:30:39 uur. Hij heeft na WP1 nog een half uurtje vast gezeten in de duinen. In het laatste stuk van de special heeft Pep nog een WP gemist wat hem 40 minuten straftijd zal opleveren. Zijn 16e plaats zal vanavond gecorrigeerd worden naar verwachting een 25e plaats.

Gerard de Rooy

"Eigenlijk hebben we vandaag geen problemen gehad en liep het gewoon goed. Toch zie je dat een dosis geluk voor iedereen belangrijk is. Ik had helemaal in het begin van de proef op een gegeven moment nog bijna mijn linker spiegel kapot. Het scheelde echt maar een haar of de truck lag er boven op! Ik rijd met mijn rechtervoorwiel over een iets te hoge bult waardoor de auto op beide linker wielen verder rolt. Met een correctie aan het stuur en een hartslag van bijna 200 ging het net goed." Gelukkig kan Gerard er om lachen. Het geeft eens te meer aan dat een Dakar nooit gestreden is tot de laatste finishlijn is gepasseerd en het gevaar altijd op de loer ligt.

Hans Stacey

"We hebben vandaag op safe gereden, de IVECO liep fantastisch. Ik moet zeggen dat de servicemonteurs hun best hebben gedaan tijdens de rustdag! In de duinen een paar kleine navigatieproblemen maar volgens mij waren we niet de enige, het was een lastig routeboek in het begin van de etappe. Daarna ruim 120 kilometer in het stof van Kolomy gereden, na WP5 kon ik hem eindelijk voorbij en hebben we daarna een mooie proef gereden." Ook Hans klinkt als vertrouwd, hij geeft wel aan dat het goed te merken is dat het bivak op ruim 2.600 hoogte meters ligt. De lucht is al ijl en de temperaturen zakken snel, vannacht zal het afkoelen tot 6° Celsius.

Woensdag vertrekken de trucks al rond de klok van 06:30 uur (GMT -3) om weer over de Andes in Argentinië te komen. Iets na het middaguur, 12:21 uur begint de eerste truck aan de special van 358 kilometer. Men heeft er dan al een verbinding van 385 kilometer op zitten. Na de special heeft men nog 116 kilometer af te leggen tot aan de Argentijnse stop, Salta. Daar krijgt de karavaan opnieuw een warm welkom van het Argentijnse publiek dat de rijders een dag of 7 heeft moeten missen.