Clicky


Italië schiet ronddobberend vrachtschip met migranten te hulp

Italië schiet ronddobberend vrachtschip met migranten te hulp
02-01-2015 11:48 | Algemeen | auteur De Redactie

ROME - De Italiaanse luchtmacht en marine zijn bezig met een operatie om honderden migranten te redden van een ronddobberend vrachtschip op de Middellandse Zee. Dat deelde de luchtmacht donderdagavond mee. Een schip van de kustwacht van IJsland is er inmiddels in geslaagd het op drift geraakte vrachtschip op sleeptouw te nemen.

Het onder vlag van Sierra Leone varende vrachtschip, de Ezadeen, werd waarschijnlijk door mensensmokkelaars gebruikt om hun levende have aan de Europese kust aan land te brengen. Mogelijk overvallen door de ruwe zee verlieten de smokkelaars het vaartuig, waarbij ze de migranten aan hun lot overlieten.

Een van de migranten riep de hulp in van de Italiaanse marine. "We zitten zonder bemanning, we koersen af op de Italiaanse kust, maar we zijn stuurloos", was zijn boodschap, aldus een marinewoordvoerder.

De luchtmacht stuurde donderdag laat een helikopter met leden van de kustwacht om het schip veilig te stellen. Vrijdag slaagden reddingsteams er na uren op de ruwe zee in de Ezadeen gereed te maken om te worden weggesleept. Het IJslandse schip, onderdeel van een nieuwe Europese missie voor migranten die de oversteek over de Middellandse Zee wagen, sleept de Ezadeen naar Calabrië.

Om hoeveel migranten het precies gaat, is onduidelijk. Persbureau ANSA schatte het aantal op 450. Onder hen zijn kinderen en zwangere vrouwen. De meesten zouden afkomstig zijn uit Syrië.

De Ezadeen is het tweede vrachtschip vol migranten dat deze week op volle zee door de bemanning in de steek is gelaten. Eerder deze week slaagde de Italiaanse kustwacht er ternauwernood in een ander schip in veilige haven te brengen. (Novum)

Foto's

  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway
  • Fremantle Highway