Clicky


De meest ernstige & meest opvallende vrachtwagen ongevallen van 2014

De meest ernstige & meest opvallende vrachtwagen ongevallen van 2014
27-12-2014 10:55 | Ongevallen | auteur De Redactie

ZWAAGWESTEINDE - Helaas ging het in 2014 op de wegen in Europa weer een aantal keer goed mis. De redactie zet de meest spectaculaire, ernstige of opvallendste ongevallen nog eens op een rij.

Op donderdag 9 januari moest de brandweer uit het Duitse Ratingen uitrukken voor een verkeersongeval op de B 52. Het ongeval vond plaats tussen het knopppunt Ratingen en Tiefenbroich.

In de richting Essen reed een vrachtwagen met hoge snelheid bovenop een file. Hierbij raakte hij met volle vaart een bestelwagen met aanhanger. Deze aanhanger was geladen met wortelen. De wortelen belandden over alledrie de rijstroken. De bestelbus op zijn beurt klapte bovenop een autotransporter.

In totaal raakten vier personen gewond en onstond een flinke ravage.

Donderdagochtend 23 januari rond 02:00 uur is er op de Duitse BAB 7 een ernstig ongeval gebeurd waarbij een vrachtwagen is gekanteld. De 42-jarige vrachtwagenchauffeur raakte hierbij ernstig gewond.

De man raakte door nog onbekende oorzaak met zijn vrachtwagen van de weg en kantelde. De cabine kwam op een betonnen afzetting terecht. De gekantelde vrachtwagen lag over drie rijstroken heen.

Een vrachtwagen heeft vrijdagmiddag 7 februari in de binnenstad van Amsterdam meerdere auto’s van de kade afgeduwd. De auto’s bleven deels op de kade hangen en belandden tegen een woonboot.

Zaterdagochtend 15 februari rond 9:45 uur is op de Newtonweg in Venlo een vrachtwagen, geladen met oud papier, gekanteld.

De chaufer had de bocht verkeerd ingeschat waardoor hij te veel snelheid had en de macht over het stuur verloor. De vrachtwagen kandelde na de bocht in de berm.

Woensdagochtend 26 februari omstreeks 00:50 uur rukten een ambulance en vier brandweerwagens uit voor een ongeval met een vrachtwagen.

Een vrachtwagenchauffeur bleek, mogelijk door te hoge snelheid, de afrit Maasbree verkeerd ingeschat te hebben. De vrachtwagen raakte in de bocht de vangrail en schoof hier overheen. Hij kwam op zijn zij in het talud naast de afrit tot stilstand. Het vrachtgedeelte is hierbij opengescheurd en dozen met mandarijnen vielen uit de vrachtwagen.

In Groesbeek is donderdagmorgen 27 februari een grote ravage ontstaan nadat een onbemande vrachtwagencombinatie tegen diverse auto’s botste en in het VVV-kantoor, gevestigd in het gemeentehuis, tot stilstand kwam. Bij het ongeluk raakten in totaal acht mensen gewond. Drie van hen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Tien auto’s raakten beschadigd, meldde de politie.

Op de Henri Esserslaan in het Belgische Genk gebeurde er maandagochtend 4 maart rond 11:00 uur een spectaculair ongeval. De chauffeur van een Bulgaarse vrachtwagen verloor er door onbekende redenen de controle over zijn stuur.

Zijn Scania raakte van de weg en ramde een houten voetgangersbrug.

Bij een zwaar verkeersongeluk in het Belgische Zonhoven zijn vrijdagnacht 8 maart zeven doden gevallen. Een BMW reed achterop een rijdende Duitse vrachtwagen, botste tegen de vangrails en vloog meteen in brand, melden Belgische media.

Een vrachtwagenchauffeur is maandag 10 maart ernstig gewond geraakt nadat zijn vrachtwagen, geladen met spuitbussen haarspray, op de Duitse A7 in vlammen op is gegaan. De vrachtwagen vatte vlam na een aanrijding met in totaal drie vrachtwagens. Door de hitte explodeerden de bussen en lagen in de wijde omtrek.

Een trein is maandagochtend 17 maart ontspoord na een aanrijding met een vrachtwagen bij het dorp Almen in de buurt van Zutphen. Drie passagiers zijn gewond geraakt. Een van hen is met nekklachten naar het ziekenhuis vervoerd.

In de trein zaten honderd mensen. De machinist en de vrachtwagenchauffeur zijn ongedeerd gebleven. Door de ontsporing was het spoor over een lengte van tweehonderd meter beschadigd.

De A67 bij Geldrop is donderdagmiddag 3 april een dodelijk ongeval met twee vrachtwagens gebeurd. Volgens melders kreeg om 15.40 uur een vrachtauto op de snelweg A67 ter hoogte van Geldrop in de richting van Venlo een klapband, meldt de politie.

De vrachtwagenchauffeur verloor de macht over het stuur en reed, samen met een personenauto die hij meenam dwars door de vangrail heen. Ze kwamen daardoor op de rijbaan voor het tegemoetkomend verkeer. Daar reed op dat moment een andere vrachtwagen bestuurd door een 27-jarige man uit Eindhoven. Die kon de vrachtwagen niet meer ontwijken en reed er in volle vaart tegenaan. Door de klap verloor deze vrachtwagenchauffeur ter plaatste het leven.

Een Chinese vrachtwagenchauffeur heeft enorm geluk gehad nadat hij werd doorboord door een zes meter lange tak tijdens een ongeval. De 40-jarige Li Feng zat volledig vast in zijn cabine. De tak zat dwars door zijn lichaam en zijn stoel gespiest.

De tak was afkomstig van een vrachtwagen geladen met hout waarmee Li Feng in botsing was gekomen.

Li Feng heeft enorm geluk gehad, volgens de doktoren. De tak heeft op een paar centimeter na zijn hart geraakt. Li Feng overleefde het ongeval. Enkel zijn maag, milt en linker long waren beschadigd geraakt. 

In Leeuwarden is in de nacht van vrijdag op zaterdag 26 april een tankwagen met 20.000 liter melk in een fietstunnel beland. De vrachtwagenchauffeur viel net voor de kruising in slaap waardoor hij rechtdoor reed op de kruising en met zijn vrachtwagen op zijn zijkant in een onderliggende fietstunnel belandde.

Wonder boven wonder liep de chauffeur slechts lichte verwondingen op en kon hij ter plaatse worden behandeld. Ook raakten er geen andere personen in de tunnel gewond.

Bij een zwaar ongeval op de Belgische E17, ter hoogte van Zwijnaarde, zijn woensdagmiddag 14 mei twee Nederlanders om het leven gekomen. Het gaat om een 52-jarige man en een 51-jarige vrouw. De Roemeense vrachtwagenchauffeur die het ongeval veroorzaakte is aangehouden.

Bij het ongeval waren drie vrachtwagens, een personenauto en een busje betrokken. Volgens Belgische media zouden de slachtoffers in het busje hebben gezeten die kort na het ongeval in de brand is gevlogen.

Een ernstig ongeval dinsdagmorgen 1 juli op de Duitse A1 in de buurt van Sittensen, tussen Hamburg en Bremen. Een 72-jarige vrachtwagenchauffeur raakte daar, door nog onbekende oorzaak, de macht over het stuur kwijt en crashte frontaal in een wegrestaurant met nabijgelegen tankstation.

In zijn crash raakte de vrachtwagen meerdere auto's en mensen. Eén persoon, een man, kwam daarbij om het leven. Veertien mensen raakten lichtgewond en drie ernstig gewond.

Op de A4 van Den Haag naar Amsterdam is vrijdagochtend 4 juli bij Sloten een bizar ongeval gebeurd. Twee vrachtwagens waren daar in botsing gekomen met twee personenauto's. Daarbij was een van de vrachtwagens door de bermbeveiliging en een hek gereden en op het spoor beland.

Er zijn geen slachtoffers gevallen, alle bestuurders zijn met de schrik vrijgekomen.

Bij een ongeluk tussen een passagierstrein en een vrachtwagen is woensdagavond 16 juli een flinke ravage ontstaan. Het ongeluk gebeurde op de Dekkersweg in het buitengebied van Ruurlo. Bij het ongeluk raakte slechts één persoon lichtgewond.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 20:10 uur. Een vrachtwagenchauffeur was met zijn vrachtwagen met aanhanger aan het steken omdat hij net over het spoor de bocht niet kon krijgen. Net op dat moment kwam er een trein aan die in de richting van Vorden reed. Omdat een botsing niet voorkomen kon worden, reed de trein dwars door de vrachtwagen heen.

Maandagochtend 22 september is op de Mercurius in Heerenveen een 58-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Friese Ee om het leven gekomen.

De chauffeur werd, volgens de politie, rond 6:30 uur vermoedelijk onwel en is vervolgens door een hekwerk gereden en daarna tegen het gebouw van de Lidl. De man kwam bekneld te zitten in zijn cabine. Pas na een uur kon hij worden bevrijd. Helaas bleek de man al aan zijn verwondingen te zijn overleden.

Bij een motorevenement in Haaksbergen is zondagmiddag 28 september een monstertruck op het publiek ingereden. Daarbij zijn twee doden gevallen. Vierentwintig mensen raakten gewond, van wie zes zwaar, laat de gemeente weten.

De truck met reuzengrote banden reed met een bocht op de hekken met publiek erachter af, zo is op videobeelden te zien. Een ooggetuige sprak tegenover RTV Oost over een 'chaos'. "Het is een grote puinhoop."

Een vrachtwagen is donderdagavond de shop van een benzinestation aan de A1 binnengereden. De vrachtwagenchauffeur raakte lichtgewond. De tankshop raakte zwaar beschadigd.

De politie kreeg rond 22:00 uur de melding dat een vrachtwagen, geladen met groente, de shop van een benzinestation bij parkeerplaats Lonnekermeer was binnengereden. De chauffeur, een 54-jarige man uit Berlijn, raakte licht gewond aan zijn voet.

Bij een verkeersongeval op de A67 raakte maandagochtend 10 november rond 09.00 uur een 45-jarige Poolse vrachtwagenchauffeur zwaargewond, toen hij ter hoogte van Liessel met zijn vrachtwagen achterop een stilstaande file reed.

De file ontstond door een eerder ongeval op de A67. Bij dit ongeval raakte niemand gewond. De 45-jarige vrachtwagenchauffeur reed vervolgens achterop de file en botste op twee andere vrachtwagens. Hij raakte hierdoor bekneld in zijn cabine.

Een 60-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Duitse Werne parkeerde dinsdagavond 19 november zijn vrachtwagen rond 20:30 uur voor het pand van drankenproducent Coca Cola in het industriegebied Lange Wende in het Duitse Soest.

Kort nadat de chauffeur de cabine verliet kwam de vrachtwagen plotseling in beweging. De chauffer rende achter zijn vrachtwagen aan en wist in de cabine te springen. Maar de 60-jarige slaagde er niet in om de vrachtwagen tot stilstand te brengen.

Een huwelijksaanzoek is zaterdagochtend 13 december in IJsselstein niet helemaal volgens plan verlopen. Een man wilde zijn vriendin vanuit een hoogwerker verrassen, maar die viel om. De hoogwerker verpletterde het dak van de achterburen. Niemand raakte gewond, meldde de brandweer. De politie ontruimde wel drie woningen.

Volgens de politie was het de bedoeling om de uitgeschoven kraan over de daken heen te geleiden zodat de man in het bakje in de achtertuin terecht kwam. Maar door onbekende oorzaak kantelde het gevaarte om en de kraan belandde in het dak van de achterburen. Op zolder was op dat moment niemand.