Clicky


Zaterdag acties bij geldtransporteur Brink's [update]

Zaterdag acties bij geldtransporteur Brink's [update]
26-12-2014 23:45 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

UTRECHT - Het actiecomité van vakbondsleden bij geldtransportbedrijf Brink's heeft vrijdagavond besloten om vanaf zaterdag 27 december actie te gaan voeren voor een goed sociaal plan. De directie van Brink's heeft het ultimatum dat afgelopen woensdag om 23.59 uur eindigde, laten verlopen. 

De leden gaan actievoeren en beginnen met het niet bijvullen van de geldautomaten van de Rabobank vanaf zaterdagochtend  06.00 uur. Ook een aantal andere automaten, waaronder een deel van de geldautomaten van ABN/AMRO, zullen niet meer worden bijgevuld.    

De acties zullen op termijn zorgen voor niet meer functionerende geldautomaten bij de klanten van Brink's. "Er blijven echter nog voldoende automaten operationeel om het publiek van bankbiljetten te voorzien en wij zullen in samenspraak met Brink's  ervoor zorgen dat de acties veilig verlopen en er geen maatschappelijke ontwrichting ontstaat. Wel adviseren we de consument zo nodig andere geldautomaten te gebruiken dan die van de Rabobank, en betalingen vooral te pinnen", zo laat actiecoördinator Leen van der List namens beide vakbonden weten.

Sociaal plan

Hoe lang de acties gaan duren wil onderhandelaar Peter de Ridder van CNV Vakmensen nog niet zeggen. "Dit zal mede afhangen van de vraag hoe Brink's, maar ook Rabobank, Geld Service Nederland en de DNB, als medeveroorzakers van de reorganisatie bij Brink's, gaan reageren", aldus de Ridder.

Brink's verliest onder andere de Rabobank als klant, en dat gaat de bij de geldtransporteur ongeveer 600 van de 1.000 banen kosten. Er is veel te weinig geld gereserveerd voor een goed sociaal plan, dat mensen van werk naar werk begeleidt -intern of extern- of meer zekerheid biedt aan de mensen die nog wel kunnen blijven.

Meer zekerheid

De bonden willen dat het sociaal plan vier jaar geldt: tot eind 2018. Meindert Gorter, bestuurder FNV Transport & Logistiek: "Juist omdat de toekomst zo onzeker is, willen we ook aan de achterblijvers die nog wel werk houden meer zekerheid bieden."

Achtergrond

De verloren contracten van Rabobank en SNS Bank vormen de basis van de reorganisatie bij Brink's, dat ongeveer 600 banen gaat kosten. Een deel van het ervaren personeel zou dan ook in principe aan de slag kunnen bij GSN en zijn onderaannemers. Dat kan met goede afspraken. De Ridder: "Maar Brink's heeft bijna niets voor zijn mensen over: er is door Brink's slechts budget gereserveerd voor een zeer beperkte regeling voor de  honderden werknemers die zeker moeten vertrekken."

Meindert Gorter voegt daar aan toe: "Verder kan het niet zo zijn dat de medeveroorzakers van de problemen bij Brink's, waaronder Rabobank GSN en DNB, met de handen in de zakken aan de kant blijven staan. Wie ellende veroorzaakt, door één partij uit te sluiten van werkzaamheden, moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een helpende hand bieden".