Clicky


Zanger Joe Cocker overleden

Zanger Joe Cocker overleden
22-12-2014 19:22 | Showbizz | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Joe Cocker is overleden. De Britse zanger, onder meer bekend van zijn versie van de Beatles-hit With a Little Help From My Friends, is 70 jaar geworden. Hij overleed aan de gevolgen van longkanker. Dat bevestigt zijn management maandagavond aan verschillende Britse media.

In de jaren zestig werd Cocker gezien als één van de grote pophelden van de Britse muziekwereld. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten en toerde met The Rolling Stones. Hij was bevriend met Jimi Hendrix, The Beatles en Rod Stewart. Maar tegelijk eiste al het gefeest zijn tol. Cocker gebruikte drank en drugs en raakte in de jaren zeventig aan lagerwal.

In de jaren tachtig volgde de comeback van de 'cleane' Cocker. Hij scoorde zijn grootste hits in dat decennium. Vanaf eind jaren tachtig wist de zanger geen enorme hits meer te scoren, maar hij trad nog wel voortdurend op. Ook bracht hij veel nieuw materiaal uit, zonder dat dat de hitlijsten aanvoerde.

Cocker scoorde in Nederland meer dan twintig hits, waarvan With a Little Help From My Friends in 1968 op de eerste plaats belandde. Het nummer betekende de start van een rijke carrière. In totaal bracht de zanger meer dan veertig albums uit.

Cocker scoorde in de voorbije decennia onder meer met Up Where We Belong, You Are So Beautiful, Unchain My Heart en You Can Leave Your Hat On. Zijn successen waren bijna allemaal covers die Cocker met zijn karakteristieke rauwe stem eigen maakte.

Up Where We Belong, een duet met Jennifer Warnes afkomstig uit de film uit de film An Officer and a Gentleman, werd in 1983 onder meer onderscheiden met een Grammy, Oscar en Golden Globe. In 2007 werd hij door de Britse koningin Elizabeth geridderd.

Barrie Marshall, Cockers agent, noemt hem in een verklaring in Britse media uniek. "Het wordt onmogelijk de leegte op te vullen die hij in onze harten achterlaat. Hij had zonder twijfel de beste Britse rock- en soulstem ooit." Marshall typeert hem verder als 'enorm getalenteerd' en 'een echte ster die van optreden hield'. "Iedereen die hem live heeft gezien, zal hem nooit meer vergeten."

Cocker deed Nederland vorig jaar voor het laatst aan. Hij gaf toen in het kader van zijn Fire It Up-tour optredens in de Heineken Music Hall in Amsterdam en het Klokgebouw in Eindhoven. (Novum)