Clicky


Vakbonden: Ultimatum voor Brink’s

Vakbonden: Ultimatum voor Brink’s
19-12-2014 17:29 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

AMSTERDAM - FNV Transport & Logistiek en CNV Vakmensen hebben vrijdag een ultimatum gestuurd naar geldtransporteur Brink’s dat aanstaande woensdag 17:00 uur afloopt. De bonden eisen een goed sociaal plan dat de mensen die werkloos raken schadeloos stelt én ervoor zorgt dat zoveel mogelijk werknemers hun werk behouden.

Meindert Gorter, bestuurder FNV Transport en Logistiek: “Dit kan door werknemers binnen Brink’s te herplaatsen; of bij Geld Service Nederland (GSN); of ze via een mobiliteitscentrum buiten de sector aan een baan te helpen.” De bonden willen dat het sociaal plan 4 jaar geldt: tot eind 2018. “Juist omdat de toekomst zo onzeker is, willen we ook voor de achterblijvers die nog wel werk hebben meer zekerheid bieden.”

Geen acties voor Kerst

Nadat donderdagavond de onderhandelingen over een sociaal plan stukliepen, werden de bonden door Brink’s en De Nederlandsche Bank (DNB) gedagvaard met als eis dat er géen acties plaatvinden in de dagen vóor Kerst.

Gorter: "We zullen geen acties uitvoeren voor de Kerst, omdat ons doel is: ‘een goed sociaal plan’ en niet ‘maatschappelijke ontwrichting’.  Als de geldautomaten leegraken, komt er extra druk op het elektronisch betalingsverkeer met als risico dat dit stil komt te vallen. Dat willen we iedereen die nog Kersinkopen moet doen, maar vooral de mensen die in deze periode hun salaris, ww, of uitkering ontvangen niet aandoen."

Achtergrond

De verloren contracten van Rabobank en SNS Bank vormen de basis van de reorganisatie bij Brink’s, dat ongeveer 600 banen gaat kosten. Een deel van het ervaren personeel zou dan ook in principe aan de slag kunnen bij GSN en zijn onderaannemers. Dat kan met goede afspraken. Gorter: “Maar Brink’s heeft bijna niets voor zijn mensen over: er is volgens Brink’s slechts budget voor een regeling voor eentiende van de 450 werknemers die zeker moeten vertrekken.”

Bij Brink’s Nederland werken 1.050 mensen. Het verlies van Rabobank en SNS Bank als klanten leidt tot het verdwijnen van ruim 600 banen en de sluiting van de vestigingen in Arnhem, Rotterdam en Zwolle. Ook het hoofdkantoor in Houten zal vrijwel verdwijnen.