Clicky


Maximale werkstraf voor rijschoolhouder die dodelijk ongeval veroorzaakte

Maximale werkstraf voor rijschoolhouder die dodelijk ongeval veroorzaakte
19-12-2014 10:52 | Binnenland | auteur De Redactie

ARNHEM - De rechtbank Gelderland heeft een 58-jarige rijschoolhouder veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur omdat hij schuldig is aan het veroorzaken van een verkeersongeval. Ook mag de man van de rechtbank een jaar lang geen motorrijtuigen besturen.

De man is op de weghelft voor tegemoetkomend verkeer terechtgekomen en heeft daar twee meisjes op een scooter aangereden. Als gevolg hiervan is een 16-jarig meisje om het leven gekomen en een 15-jarig meisje ernstig gewond geraakt. 

De rechtbank realiseert zich tot welk onuitsprekelijk en onherstelbaar leed dit ongeval heeft geleid bij de nabestaanden van het overleden meisje. Ook het 15-jarige meisje, dat zwaar gewond is geraakt, heeft tijdens de zitting kenbaar gemaakt hoe ernstig voor haar de gevolgen van het ongeval zijn en met welk verdriet zij kampt.

Verdachte zelf heeft tijdens de zitting laten zien dat het ongeval, en de fatale gevolgen daarvan, hem enorm hebben aangegrepen. De wetenschap dat door zijn handelen een meisje om het leven is gekomen en een andere meisje zwaar letsel is toegebracht, drukt zwaar op de man, maar ook op zijn vrouw en gezinsleden.

De reden waarom verdachte op de verkeerde weghelft is terechtgekomen, is niet duidelijk geworden. De nabestaanden hebben laten blijken dat zij er grote moeite mee hebben dat de precieze oorzaak niet helder is en dat de man daarover geen uitspraak kan doen. Gelet op medische informatie in het dossier is aannemelijk dat de man door medische redenen (een acute stressstoornis) zich daadwerkelijk de toedracht van het ongeval niet meer kan herinneren. Dit neemt niet weg dat er in de zin van de Wegenverkeerswet 1994 sprake is van schuld.