Clicky


Airbus kandidaat voor vier nieuwe tanktoestellen

Airbus kandidaat voor vier nieuwe tanktoestellen
18-12-2014 18:11 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het internationale samenwerkingsproject Multi Role Tanker Transport begint met de firma Airbus een verwervingsprocedure voor 4 nieuwe militaire tank- en transportvliegtuigen.

Door toestellen gezamenlijk aan te schaffen en te gebruiken zijn ze efficiënter en goedkoper in te zetten. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert licht vandaag, donderdag 18 december, in een brief aan de Kamer de aanschafprocedure toe.

Europese landen hebben een tekort aan transportvliegtuigen die in de lucht kunnen bijtanken. In Europa zijn er nu 40 van 9 verschillende typen. Het multinationale project is erop gericht dat tekort te verminderen door gezamenlijke aanschaf, gebruik en onderhoud van deze vliegtuigen. Nederland leidt het Multi Role Tanker Transport-project.

Hennis: “Het project is een voorbeeld van vernieuwende, toekomstgerichte samenwerking van gelijkgezinde Europese landen. Het betekent dat de gezamenlijke slagkracht kan worden vergroot.”

De deelnemende landen streven naar een contract in 2016, zo schrijft de minister. In dat geval vliegen de eerste toestellen naar verwachting vanaf 2020. Nederlandse defensiebedrijven worden zoveel mogelijk betrokken bij het project.

Thuisbasis van de nieuwe tankvliegtuigen is mogelijk Vliegbasis Eindhoven. Daar staan nu de 2 KDC-10-tankvliegtuigen van de luchtmacht. Deze worden vanaf 2020 afgestoten. De NAVO schaft de 4 nieuwe toestellen voor de deelnemende landen aan. Het bondgenootschap zorgt ook voor het onderhoud.