Clicky


Bedieningstijden bruggen Winschoterdiep en A.G. Wildervanckkanaal verruimd

Bedieningstijden bruggen Winschoterdiep en A.G. Wildervanckkanaal verruimd
18-12-2014 10:16 | Algemeen | auteur De Redactie

GRONINGEN - De provincie Groningen gaat de bedieningstijden van de bruggen over het Winschoterdiep en het A.G. Wildervanckkanaal bij Veendam verruimen. De tijden sluiten dan aan bij die van de Hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl. De wijziging gaat per 1 januari 2015 in.

De tijden worden verruimd op verzoek van bedrijven die gebruik maken van beide kanalen. Met de verruiming van de bedieningstijden wordt de lokale economie gestimuleerd. De afgelopen tijd kreeg de provincie herhaaldelijk verzoeken om de bedieningstijden op het Winschoterdiep en het A.G. Wildervanckkanaal te verruimen. Vooral het containervervoer dat afhankelijk is van laad- en lostijden in de haven van Rotterdam voelt zich beperkt door de huidige bedieningstijden op het Winschoterdiep.

De provincie verwacht dat, als de bedieningstijden worden verruimd, er meerdere bedrijven van profiteren. Ook is de verwachting dat de recreatievaart gebruik gaat maken van de uitgebreide mogelijkheden. Met de verruimde bedieningstijden moeten het Winschoterdiep en Veendam een belangrijk logistiek knooppunt in de regio worden.

Bediening op afstand

In 2012 is besloten om veel bruggen op afstand te gaan bedienen vanuit centrale bedieningsposten bij de sluizen. Hierdoor kost de uitbreiding van de bedieningstijden nu relatief weinig. Er is dan op de centrale posten al bedienend personeel aanwezig. Onderhoud, storingsdienst en scheepvaartinspectie brengen wel extra kosten met zich mee.

Het is de bedoeling dat de afstandsbediening van bruggen en sluizen in de provincie Groningen vanaf halverwege 2016 vanuit vier bedieningsposten plaats gaat vinden (Gaarkeuken, Farmsum, Oostersluis en Lauwersoog). Nu worden de bruggen over het Winschoterdiep al vanaf de stad Groningen tot de aansluiting met het A.G. Wildervanckkanaal bediend. Op het A.G. Wildervanckkanaal moet de afstandsbediening halverwege 2015 rond zijn.

©Foto: Annet Eveleens | Nationale Beeldbank