Clicky


Marineschepen terug van operaties

Marineschepen terug van operaties
10-12-2014 14:42 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HELDER - Twee marineschepen keren vrijdag terug in de thuishaven van Den Helder. Zr.Ms. Van Speijk keert terug van de anti-piraterijoperatie Atalanta van de Europese Unie nabij de Somalische kust. Zr.Ms. Holland komt terug na haar inzet als stationsschip in het Caribisch Gebied en haar bijdrage aan counterdrugsoperaties.

Op vrijdagochtend worden de bemanningsleden van Zr.Ms. Van Speijk na drie maanden weer herenigd met hun familie en vrienden. Aansluitend ontvangen 143 militairen de Herinneringsmedailles voor Vredesoperaties van de Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren. Dit doet hij samen met een aantal Kamerleden uit de Vaste Commissie voor Defensie en Commandant Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk.

Antipiraterij

Het multipurposefregat Zr.Ms. Van Speijk patrouilleerde vanaf begin september onder meer in de Golf van Aden, de Golf van Oman en het Somalische Bassin. Het schip escorteerde ook twee koopvaardijschepen voor het Wereld Voedsel Programma. En in Port Victoria (op de Seychellen) trainden Nederlandse bemanningsleden de plaatselijke kustwacht.

Daarnaast bood het marinefregat hulp aan een Somalische skiff met motorpech en controleerde het 26 schepen. De Van Speijk beschikte voor deze operatie over een specialistisch team van het Korps Mariniers. Dit team is getraind in het enteren van verdachte schepen. De maritieme NH-90 helikopter verzamelde tijdens die operaties inlichtingen en voerde verkenningen uit vanaf het fregat.

Drugsvangst

Het patrouilleschip Zr.Ms. Holland fungeerde bijna vier maanden als stationsschip in het Caribisch Gebied. Haar taken waren onder meer het beschermen van de integriteit van het Caribisch deel van het Koninkrijk, het handhaven van de internationale rechtsorde en stabiliteit en het ondersteunen van de civiele autoriteiten. Naast het uitvoeren van kustwachttaken en drugsbestrijding, stond het schip ook paraat voor het leveren van bijstand na bijvoorbeeld een orkaanpassage.

Tijdens het eerste deel van de inzet, wist de bemanning vijf opvarenden van een vissersvaartuig te redden dat al enkele dagen stuurloos ronddreef in de Caribische Zee. Gedurende de tweede helft van de inzet werkte het schip nauw samen met de US Coast Guard en wist de Holland een zogeheten ‘go fast’ te onderscheppen, die drugs vervoerde. Dit resulteerde in de arrestatie van drie drugssmokkelaars en de vangst van 156 kilo