Clicky


Eerste MH17-wrakstukken aangekomen op luchtmachtbasis

Eerste MH17-wrakstukken aangekomen op luchtmachtbasis
09-12-2014 17:19 | Transport | auteur De Redactie

GILZE-RIJEN - De eerste wrakstukken van vlucht MH17 zijn vanmiddag om 14.00 uur onder politiebegeleiding aangekomen op Vliegbasis Gilze-Rijen. De wrakstukken zijn met verscheidene vrachtwagens vervoerd die vorige week vertrokken uit Oekraïne. Er zijn nog twee konvooien onderweg naar Nederland.

De vrachtwagens reden op de luchtmachtbasis direct naar de onderzoekslocatie, een speciaal daarvoor vrijgemaakte hangar. Daarbij passeerden ze enkele nabestaanden van MH17-slachtoffers. Die wilden aanwezig zijn bij de aankomst van de restanten van het gecrashte toestel. De aankomst had verder geen ceremonieel karakter; nabestaanden zijn dan ook niet bij het uitladen van de wrakstukken.

Onderzoeken

De vliegtuigonderdelen worden als bewijsmateriaal zorgvuldig gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Vervolgens starten onderzoeksteams onder leiding van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) het onderzoek naar de oorzaak en verloop van de crash. In de hangar onderzoeken de teams de wrakstukken en treffen ze voorbereiding voor de reconstructie van het toestel.

Het onderzoek aan de wrakstukken kan mogelijk nieuwe informatie opleveren, maar wordt ook gebruikt om informatie uit andere bronnen zoals de Cockpit Voice Recorder en de Flight Data Recorder te verifiëren.

Tegelijkertijd werken in de hangar onderzoeksteams van de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie aan het strafrechtelijk onderzoek. Beide onderzoeken worden onafhankelijk van elkaar uitgevoerd.