Clicky


Thermo King voorop in Pharma-certificering

Thermo King voorop in Pharma-certificering
09-12-2014 09:36 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

ROTTERDAM - Thermo King speelt een voortrekkersrol in het certificeren van laadruimten voor pharmaceutische producten. Via logistiek dienstverlener en trailerverhuurder Heisterkamp speelde Thermo King in op de vraag van DB Schenker Logistics of een trailer voor het vervoer van dergelijke hoogwaardige producten gecertificeerd kan worden.

Hiertoe rustte Heisterkamp een trailer uit met behulp van een Thermo King SLXe-300 koelmachine waar een zogeheten 'Airshute' aan is toegevoegd, om een niet al te directe koude luchtstroom op de medicijnen te veroorzaken.

De trailer en de nieuwe machine met Airshute zijn uitvoerig getest in het speciaal voor dit doel ingerichte testlaboratorium van Thermo King in Tsjechië. Daar werden 26 sensoren in de laadruimte aangebracht en werden er gedurende een hele week metingen verricht. Op alle mogelijke temperatuurinstellingen werd gekeken hoe trailer en koelmachine zich houden om er zeker van te zijn dat kwetsbare lading - zoals medicijnen - in topconditie bij de eindgebruiker arriveert. Het certificaat dat voor de trailer wordt afgegeven, is trailermerk onafhankelijk. Het certificaat heeft voor Thermo King betrekking op de SLXe-300 en de SLXe-400, maar dan wel in combinatie met de Airshute. Naast de SLXe-300 is tijdens dit traject ook de multi-temp koelunit van Thermo King getest, te weten de SLXe-300 Spectrum. Dit betekent dat ook deze multi-temp koelmachine geschikt is voor vervoer van pharmaceutische producten.

De eerste trailers die volgens deze procedure zijn gekeurd en die in ons land de weg op komen, zijn aangeschaft door Heisterkamp, die ze in de verhuur heeft bij DB Schenker Logistics in Tilburg. Als één van de koplopers in de logistieke dienstverlening kiest DB Schenker voor samenwerking met Heisterkamp en Thermo King om klantgericht en professioneel in te spelen op de toenemende vraag naar pharmalogistiek. Met deze gecertificeerde trailers voldoet de logistiek dienstverlener aan alle eisen zoals omschreven in de GDP-richtlijn.

Sinds 2013 is in Europa de nieuwe GDP-richtlijn van kracht. Die vraagt van distributeurs bij hantering en vervoer van geneesmiddelen gebruik te maken van speciaal ingerichte voertuigen, met name bij temperatuurgevoelige producten. Om aan te tonen dat de voertuigen geschikt zijn, wordt er vooraf een intensieve kwalificatiestudie uitgevoerd.

In de GDP-richtlijn staat onder andere dat alle uitrusting die van invloed is op de opslag en distributie van geneesmiddelen moet worden ontworpen, geplaatst en onderhouden in functie van het beoogde doel ervan. De vereiste opslagomstandigheden voor geneesmiddelen moeten tijdens het vervoer binnen de vastgestelde grenswaarden worden gehouden zoals die zijn beschreven door de fabrikanten of op de buitenverpakking.

Het is de verantwoordelijkheid van de groothandelaar om ervoor te zorgen dat voertuigen en uitrusting die worden gebruikt om geneesmiddelen te distribueren, op te slaan of te hanteren, geschikt zijn voor hun gebruik en naar behoren zijn uitgerust om te voorkomen dat de producten worden blootgesteld aan omstandigheden die hun kwaliteit en verpakkingsintegriteit in het gedrang kunnen brengen. Bij de hantering van geneesmiddelen moet, indien mogelijk, gebruik worden gemaakt van speciaal ingerichte voertuigen en uitrusting.