Clicky


MH17-konvooi komende nacht in Nederland

MH17-konvooi komende nacht in Nederland
08-12-2014 11:35 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

HANNOVER - Het konvooi met wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines komt in de nacht van maandag op dinsdag aan bij de Duits-Nederlandse grensovergang Bad Bentheim/De Lutte, even ten zuidoosten van Oldenzaal. Dat bevestigde de politie van de Duitse deelstaat Nedersaksen maandagochtend telefonisch.

Het konvooi van vier vrachtwagens stond maandagochtend geparkeerd bij de Duitse stad Hannover. Het is volgens een woordvoerder van de politie Nedersaksen de bedoeling dat er nog vier vrachtwagens aan het konvooi worden toegevoegd. Wat voor trucks dat precies zijn, kon hij niet zeggen. De colonne moet rond 01.00 uur 's nachts weer gaan rijden en zal een uur of drie later aan de grens met Nederland aankomen, aldus Karsten Wolff. Daar zal het worden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.

Onderweg zal het konvooi, dat luchtmachtbasis Gilze-Rijen als eindbestemming heeft, opnieuw worden begeleid door veel auto's van de politie Nedersaksen.

De vrachtwagens met wrakstukken van vlucht MH17 komen rond 14.00 uur aan op luchtmachtbasis Gilze-Rijen. Het transport zal de luchtmachtbasis oprijden via de ingang aan de Burgemeester Ballingsweg. Deze weg zal vanwege het transport korte tijd zijn afgesloten.

Nadat het konvooi de basis is opgereden, zullen de vrachtwagens naar de onderzoekslocatie rijden. Op weg daar naar toe, passeert het konvooi de nabestaanden die aanwezig willen zijn bij de aankomst van de eerste wrakstukken in Nederland.

De aankomst op de basis heeft geen ceremonieel karakter en het is niet mogelijk om bij het openen of uitladen van de vrachtwagens aanwezig te zijn. Wanneer het konvooi de onderzoekslocatie op de basis bereikt, zal de lading volgens een vast protocol worden gelost en worden alle wrakstukken via een vaste procedure gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Vervolgens start in een vrijgemaakte hangar op de luchtmachtbasis het onderzoek aan de wrakstukken en de voorbereiding van de reconstructie. (Novum/TO)