Clicky


Slim rijden spaart geld

Slim rijden spaart geld
04-12-2014 17:06 | Algemeen | auteur De Redactie

[advertorial]

Automobilisten kunnen flink besparen op hun brandstofkosten door rustig te rijden, niet te hard op te trekken en te anticiperen op wat vóór hen op de weg gebeurt, zodat ze niet onnodig (hard) hoeven te remmen.

Volgens schattingen kan de gemiddelde Nederlandse automobilist met Het Nieuwe Rijden tussen de 300 en 400 euro per jaar besparen. De volgende tips voor uw manier van rijden dragen bij aan een efficiënter brandstofverbruik:

  • Houd de auto in beweging (zonder de verkeersveiligheid in gevaar te brengen); telkens stoppen en weer optrekken kost meer brandstof dan gelijkmatig rijden.
  • Schakel eerder door: houd als richtlijn aan om te schakelen voordat de motor 2.500 toeren maakt.
  • Houd u aan de snelheidslimiet: hoe harder u rijdt, hoe hoger het brandstofverbruik en de uitstoot. Uit cijfers van de Consumentenbond blijkt bijvoorbeeld dat u bij 130 kilometer per uur circa 10 procent meer brandstof verbruikt dan bij 120 kilometer.
  • Laat de motor niet onnodig stationair draaien: zet hem uit als u in de file of een tijdje stil staat.

Er zijn nog meer maatregelen die automobilisten kunnen nemen om hun brandstofverbruik te beperken. Zoals geregeld onderhoud, het gebruik van de juiste smeerolie en het tanken van kwalitatieve brandstoffen.

Shell-wetenschappers hebben brandstoffen ontwikkeld die hogere prestaties leveren. Ze bevatten bijvoorbeeld moleculen die de wrijving in de motor verminderen en de efficiëntie verbeteren. In de Shell-laboratoria zijn ook motoroliën met geavanceerde reinigingscomponenten ontwikkeld, die vervuilde deeltjes aanpakken. Na een zorgvuldig testprogramma zijn deze componenten toegevoegd aan de huidige generatie Shell Helix Ultra producten.

Een andere tip is om regelmatig – en zeker ook voor lange ritten – de bandenspanning te controleren. Te zachte banden veroorzaken meer rolweerstand en leiden zodoende tot een hoger brandstofverbruik. Dakkoffers en imperials vangen wind en zorgen zo voor weerstand en minder zuinig rijden. Neem niet onnodig zware spullen mee; laat de golfset niet in de achterbak liggen als u die toch niet gebruikt. Hoe zwaarder de auto, hoe meer brandstof de motor nodig heeft.

Een koude start kost eveneens meer brandstof. Beperk daarom zoveel mogelijk korte ritjes. Heeft u een onbekend traject voor de boeg, plan de reis dan goed of gebruik een navigatiesysteem. Zo voorkomt u onnodige kilometers en mogelijk ook files.

Voor meer informatie klik hier.

Advertisement