Clicky


Leden FNV Bondgenoten akkoord met wijziging pensioen- en VPL-regeling

Leden FNV Bondgenoten akkoord met wijziging pensioen- en VPL-regeling
27-11-2014 10:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

De leden van FNV Bondgenoten hebben zaterdag 22 november 2014 ingestemd met het principeakkoord dat was bereikt met werkgeversorganisatie TLN over de wijziging van de pensioenregeling en de VPL-regeling.

Die wijziging was noodzakelijk, omdat staatssecretaris Klijnsma eerder de wetgeving voor pensioenen had gewijzigd. Op basis van het principeakkoord zal het bestuur van het Pensioenfonds Vervoer in overleg gaan met de toezichthouder (De Nederlandsche Bank) over die voorgestelde wijziging.

Hoofdlijnen van het principeakkoord

  • Opbouwpercentage gaat naar 1,77% (was 1,85%).
  • Franchise gaat naar € 11.314 (was € 11.005).
  • Premie blijft ongewijzigd op 30% van de pensioengrondslag.
  • Het werknemersdeel van de premie wordt 10,16%.

De verlaging van de pensioenaanspraken die door deze aanpassingen ontstaan, worden ook doorvertaald naar de VPL-aanspraken. De VPL-aanspraken worden met ingang van 1 januari 2015 verlaagd met 5,5%.

De vrijval van het werkgeversdeel van de pensioenpremie is als gevolg hiervan berekend op 0,11%. Dit percentage wil TLN toevoegen aan de loonsverhogingen in het eindbod van TLN met betrekking tot de Cao Beroepsgoederenvervoer.

Principeakkoord geen onderdeel van cao-eindbod

De voorgestelde wijziging van de pensioenregeling dient uiterlijk 1 december 2014 te worden bekendgemaakt bij het Pensioenfonds Vervoer. Het principeakkoord met betrekking tot de pensioenen maakt geen onderdeel uit van het eindbod over de cao. In een speciale besluitvormende ledenvergadering op 22 november 2014 hebben de leden ingestemd met het principeakkoord over de pensioen- en VPL-regeling.

Informatiebijeenkomsten voor werknemers

Het Pensioenfonds Vervoer zal in het voorjaar van 2015 samen met FNV Bondgenoten informatiebijeenkomsten voor werknemers organiseren over de pensioen- en VPL-regeling. Hierover zullen leden nog apart worden geïnformeerd.