Clicky


Van der Vlist transporteert 25 vliegtuigen en helikopters

Van der Vlist transporteert 25 vliegtuigen en helikopters [+foto's]
25-11-2014 09:58 | Speciaal Transport | auteur De Redactie

SOESTERBERG - Met het transport van zes vliegtuigen afgelopen nacht sloot van der Vlist speciaal transport uit Groot-Ammers een grote logistieke en complexe verhuizing af van maar liefst 25 vliegtuigen en helikopters af.

Geen alledaagse transportklus, maar een precisie operatie waarbij de toestellen ook geladen en gelost moesten worden. Over een periode van ruim een half jaar werden de vliegtuigen en helikopters geladen bij het voormalige luchtmachtmuseum en in de nachtelijke uren getransporteerd naar het nieuwe Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg.

Vliegtuigen en helikopters zijn uiterst kwetsbare objecten, soms gaat het om een laatste exemplaar, een kwetsbare replica of een zeldzame uitvoering.

Uiterste voorzichtigheid bij het laden en het transport staan dan ook op de eerste plaats. Sommige toestellen waren zo kwetsbaar dat demontage van de vleugels uitgesloten was. Hierdoor kom je op aanzienlijke transport breedtes, soms wel tot bijna acht meter breed. Een aantal toestellen werden op flatracks getransporteerd.

De uitvoering van deze logistieke operatie lag in handen van John van der Vlist, van Van der Vlist Special Project. Na een grondige voorbereiding en het maken van een laad- en transportplan kon er een aanvang worden gemaakt met de transporten. voor het transport van toestellen waar van de vleugels niet waren te demonteren en die hierdoor te breed waren. Werd door van der Vlist een speciale draaikrans ontwikkeld waarop een vliegtuig tijdens het transport kon draaien en zo langs lantaarnpalen kon worden gezwenkt tijdens het transport.

Deze draaikrans bewees ook goede diensten bij het transport van het laatste vliegtuig wat binnen moest worden geladen, door het vliegtuig te zwenken en gebruik te maken van de hoogteregeling van de dieplader kon dit toestel precies door de deur naar buiten worden getransporteerd. Slechts met enige millimeters ruimte aan beide zijde, maar met uiterste precisie kwam ook dit toestel veilig buiten het gebouw.

Al met al een zeer opmerkelijke logistieke operatie voor de mannen van, van der Vlist speciaal transport uit Groot-Ammers.

©Foto's & Tekst: Rob Dragt