Clicky


DAF-werkers uiten ongenoegen over ADV-uren

DAF-werkers uiten ongenoegen over ADV-uren
24-11-2014 10:25 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

EINDHOVEN - Een delegatie van DAF-werkers heeft vrijdag namens een groot aantal collega's haar onvrede geuit over de manier waarop met hun ADV-uren wordt omgesprongen. Tijdens het vakbondsoverleg kreeg HR-manager Edwin van den Oetelaar een cartoon overhandigd met daarop een scheef hangende weegschaal.

"Ondanks de honderden miljoenen winst die DAF opstrijkt, worden bedrijfsrisico's vaak op de werkers afgewenteld. Hierdoor bouwen zij jaarlijks een negatief ADV-saldo op."

Uit een enquête onder DAF-werkers blijkt dat een ruime meerderheid geen minuren wil meenemen naar 2015. "De ADV-regeling leeft enorm onder mijn collega's. Mensen zijn het zat dat ze hun roostervrije dagen moeten afstaan om schommelingen in de productie op te vangen. Als ik nu vrij wil nemen, kost  mij dat meteen een snipperdag omdat ik ongewild te veel minuren heb opgebouwd", aldus truckbouwer Remy de Bats.

De huidige situatie zorgt ook privé voor veel onrust. "Soms wordt de avondploeg plotseling naar huis gestuurd omdat er te weinig werk is. Dan eindig je met een zak chips op de bank, terwijl je ook met vrienden in de kroeg had kunnen afspreken."

Op basis van bevindingen op de werkvloer heeft de Vakbond van Truckbouwers een aantal voorkeurscenario's voorgelegd waarin staat hoe de AVD-regeling vanaf 2015 moet worden vormgegeven.