Clicky


Files kosten bedrijfsleven tot 800 miljoen

Files kosten bedrijfsleven tot 800 miljoen
24-11-2014 09:31 | Algemeen | auteur De Redactie

ZOETERMEER - De files op de Nederlandse snelwegen hebben het bedrijfsleven in 2013 tussen de 613 tot 797 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van TNO in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO.

De dagelijkse files zorgen voor tijdverlies en meer brandstofverbruik. Ook leiden de files tot andere kosten zoals de inzet van extra voertuigen om goederen toch op tijd af te leveren en aanpassingen in de rit- en routeplanning.

Volgens TLN en EVO staat de A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein op de eerste plek van duurste files van het afgelopen jaar. Nummer twee is de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder, gevolgd door de A58 tussen Galder en Batadorp.

TLN en EVO stellen dat de investeringen in infrastructuur de afgelopen jaren wel vruchten hebben afgeworpen. Dankzij extra asfalt is de filedruk in 2013 op een groot aantal belangrijke knelpunten sterk gedaald en is de schade voor bedrijven ook flink afgenomen. Zorgelijk is echter dat de filedruk in 2014 weer oploopt. Daarom moet de overheid doorgaan met de aanpak van een groot aantal knelpunten. (Novum)