Clicky


Aantal ongevallen met vrachtwagens in 2013 gedaald

Aantal ongevallen met vrachtwagens in 2013 gedaald
21-11-2014 17:09 | Transport | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het aantal ongevallen met vrachtwagens is in 2013 gedaald met acht procent. In 2013 werden er door Rijkswaterstaat 2.182 ongevallen met vrachtwagen geregistreerd. Dat blijkt uit een brief van Minister Schultz van Haegen in antwoord op het lid Madlener van de PVV die deze cijfers opgevraagd had bij de minister.

Het aantal strandingen, zoals onder meer pechgevallen, nam ook drastisch af met 28 procent. In 2013 strandden er 4.486 vrachtwagens.

De daling van het aantal gestrande vrachtwagens wordt voornamelijk veroorzaakt door een gewijzigde registratie die gericht is op veiligheid en doorstroming.

Uit cijfers blijkt eveneens dat ongeveer een op de acht files veroorzaakt wordt door een vrachtwagen, dat is circa een procent van alle files.

Ongevallen met vrachtwagens hebben voor ruim 80 procent een mens gerelateerde oorzaak en voor iets meer dan tien procent een techniek gerelateerde oorzaak. Voor gestrande vrachtwagens liggen de oorzaken voor ruim negentig procent in de techniek zoals banden, motor en aandrijvingsproblemen. De overige oorzaken zijn mens gerelateerd.

Het recent gewijzigde inhaalverbod heeft geen invloed op deze cijfers aangezien deze vanaf 2014 wordt uitgevoerd.