Clicky


Vogelgriep ook in Overijssel vastgesteld

Vogelgriep ook in Overijssel vastgesteld
21-11-2014 11:16 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG - Op een bedrijf in het Overijsselse Kamperveen is vogelgriep uitgebroken. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat vrijdag bevestigd. Eerder werd het vogelgriepvirus al in de provincies Utrecht en Zuid-Holland vastgesteld.

Het pluimveebedrijf in Kamperveen telt ongeveer tienduizend dieren en wordt zo snel mogelijk geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook in dit geval gaat het om een H5-variant van de vogelgriep. Analyse moet nog uitwijzen of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Dat wordt vermoedelijk later vrijdag bekend.

De 34 pluimveebedrijven die minder dan tien kilometer van het bedrijf in Kamperveen liggen worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Van de vogelgriep op het bedrijf in Ter Aar in Zuid-Holland die donderdag werd vastgesteld is inmiddels gebleken dat het gaat om het H5N8-virus, de hoogpathogene variant van vogelgriep die zeer besmettelijk is voor gevogelte. De kippen op het bedrijf worden vrijdag vergast. In de straal van tien kilometer rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Bij het kippenbedrijf in het Utrechtse Hekendorp was al eerder duidelijk dat daar hoogpathogene vogelgriep heerste. Deze variant is dodelijk voor kippen. De besmetting kan bij intensief contact van dier op mens overslaan. Bij mensen kan het virus lichte griepverschijnselen veroorzaken. (Novum)