Clicky


Bedrijfsleven vindt aansluiten bij Lean and Green vanzelfsprekend

Bedrijfsleven vindt aansluiten bij Lean and Green vanzelfsprekend
20-11-2014 16:08 | Bedrijfsnieuws | auteur De Redactie

DEN HAAG - In het hoofdkantoor van de ANWB in Den Haag reikte Machteld Leijnse van Connekt de Lean and Green Personal Mobility Star uit aan Jos van Kleef, algemeen directeur van de Goudappel Groep. Goudappel is het derde bedrijf met deze duurzaamheidsonderscheiding. 22 andere bedrijven ontvingen de Lean and Green Award uit handen van de Lean and Green Ambassadeurs Maurice Geraets (NXP Semiconductors), Albert Mulder (RDW) en Eric Kuindersma (Waterschap Rivierenland).

Sinds de introductie van Lean and Green Logistics in 2008 door Connekt en het ministerie van Infrastructuur en Milieu maken ruim300 vervoerders en verladers zich sterk voor de verduurzaming van logistiek: met de Lean and Green Award maken zich sterk om de doelstelling van minimaal 20% CO2-reductie binnen vijf jaar te realiseren. Dat levert niet alleen winst op voor het milieu, maar ook voor de economie. Voor personenmobiliteit startte in 2013 een vergelijkbare aanpak, met als resultaat dat steeds meer organisaties mee kunnen en willen doen met het programma. Onder personenmobiliteit wordt verstaan woon-werkverkeer, operationeel verkeer en zakelijk verkeer.

Jos van Kleef, CEO van Lean and Green Personal  Mobility Star Winner Goudappel Groep: "Wij huldigen het adagium 'Practise what you preach'. Duurzaamheid is immers gebaat bij inspirerend voorbeeldgedrag. Ik ben er trots op om met de resultaten van ons CO2-aware mobiliteitsbeleid deze Star te winnen. Maar de echte winnaar is natuurlijk onze leefbaarheid. Laat deze Star anderen verder inspireren."

Machteld Leijnse van Connekt verwelkomde Eric Kuindersma van Waterschap Rivierenland als Ambassadeur van Lean and Green Personal Mobility. Deze titel is persoonsgebonden. Kuindersma draagt de titel op basis van zijn inspanningen voor duurzame ontwikkelingen in de mobiliteit: hij wist Rivierenland als eerste waterschap Lean and Green te maken, en vestigt ook de aandacht van collega-waterschappen op de urgentie van en de kansen voor duurzame mobiliteit.

Eric Kuindersma, waterschap Rivierenland: “Binnen het Lean and Green netwerk kunnen we elkaar inspireren en verder helpen. Want het winnen van een Lean and Green Award is niet vrijblijvend. Lean and Green is een geweldige bevestiging, maar het is noodzakelijk om ervaringen te delen en om samen met andere koplopers in duurzaamheid te komen tot nieuwe, gezamenlijke verbeteringen. Daarvoor zet ik me als Ambassadeur graag in.”

Op 20 november 2014 ontvingen 22 bedrijven de Lean and Green Personal Mobility Award voor hun CO2-doelstellingen op het gebied van personenmobiliteit, met een minimale CO₂-reductie van 20%. Deze doelstellingen dienen zij in een periode van vijf jaar te behalen. Tot de nieuwe Award Winners behoort ook de ANWB, waar Connekt voor deze uitreiking te gast was: “Voor ons is het een vanzelfsprekendheid om ons bij Lean and Green aan te sluiten,”  aldus Arjan de Bakker van de ANWB.

De Lean and Green Personal Mobility Award Winners van vandaag zijn ACI participaties, ANWB, BMC Management, Carlton Oasis Hotel, Client ICT, CO2 Management, Deodrive, Dorstlust, Eco-point, GE Healthcare, Gebr. Van der Geest, Green Planet, H4 Mobility, &Morgen, QNH Consulting, Pure Energie van Raedthuys Groep, Simavi, Syndesmo, TNO, Van Velzen Van de Water, Workaway, Zweegers onderhoudsgroep.

Onder de Lean and Green Personal Mobility koplopers zijn grote, middelgrote en kleine werkgevers. In totaal vertegenwoordigen de 56 deelnemers meer dan 60.000 werknemers.

Directeur Jack de Kraaij van Workaway, adviesbureau voor slimme zakelijke mobiliteit: "Wij zijn een warm voorstander van Lean and Green, eigenlijk zijn wij in dat gedachtengoed opgericht. Er vindt veel onnodige verspilling plaats bij werkgevers op het gebied van mobiliteit, zowel in kosten, tijd als CO2. Deze verspilling wordt vaak veroorzaakt doordat arbeidsvoorwaarden en inzet van reismiddelen niet meeveranderd zijn met moderne werkpatronen en medewerkers. Hierdoor worden medewerkers vaak ‘domme’ keuzes opgelegd. In het kader van practise what you preach, hebben wij uiteraard voor onszelf zo ingeregeld dat het maken van minder kilometers of goedkopere , schonere kilometers wordt gestimuleerd. Dat betaalt zich nu uit in de Lean and Green Award."

Directeur Hans Weijnen van de Zweegers OnderhoudsGroep (schoonmaakdiensten en technische diensten aan de grote winkelketens in Nederland en België): "Duurzaamheid gaat vooral om mensen. Het zijn mensen die aan duurzaamheid kunnen werken en het zijn mensen die van duurzaamheid kunnen genieten. Daarom fiets ik twee dagen per week naar kantoor; daarom gaan wij voor de Lean and Green Star dieselauto’s vervangen door een bakfiets en brommobiel; en daarom helpen wij onze klanten om hun CO2-doelstellingen te behalen."