Clicky


SER wil betere Europese regels buitenlandse werknemers

SER wil betere Europese regels buitenlandse werknemers
19-11-2014 12:03 | Arbeidsvoorwaarden | auteur De Redactie

DEN HAAG - De Europese regels voor het inzetten van buitenlandse werknemers in Nederland moeten worden herzien. De regels die er al zijn moeten bovendien beter worden nageleefd. Dat staat in een woensdag gepubliceerd advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens de SER hebben Nederlandse werknemers nu te lijden onder oneerlijke concurrentie.

De SER heeft voor minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) een actieplan gemaakt. Binnen de Europese Unie zou meer moeten worden gedaan om misbruik en fraude te voorkomen. Nederland moet het handhaven van de huidige regels in Brussel op de agenda zetten, schrijft de SER.

Aanpassing van de Europese richtlijnen is echter ook nodig, vindt de SER. Zo moet het tijdelijk naar Nederland halen van buitenlandse werknemers echt tijdelijk worden. Ook kan het beter zijn om sociale premies voortaan altijd te innen in het land waar mensen werken. Dat gebeurt nu vaak in het land waar ze wonen, wat oneerlijke concurrentie oplevert als deze premies daar lager zijn.

In Nederland moet kennismigratie hoger op de agenda komen, adviseert de SER. "Werving en binding van buitenlandse studenten kunnen hierbij een belangrijke rol spelen." Ook de capaciteiten van mensen die in Nederland komen werken zouden beter moeten worden benut. Nu werken veel EU-migranten onder hun niveau.

Arbeidsmigratie is volgens de raad een gegeven en 'een consequentie van de interne markt van de EU en de globalisering'. "Nederland kan zich niet afsluiten van de wereld en moet dat ook niet willen", meent de SER. "Voor onze welvaart zijn we in grote mate afhankelijk van het buitenland." (Novum)