Clicky


Marineschip onderschept cocaïne

Marineschip onderschept cocaïne
13-11-2014 09:42 | Overtredingen | auteur De Redactie

Een drugsbestrijdingsoperatie van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied resulteerde afgelopen week in een drugsvangst. Zr.Ms. Holland nam in samenwerking met de Kustwacht Caribisch Gebied en de United States Coastguard tijdens deze actie ongeveer 160 kilo cocaïne in beslag.

Tijdens een patrouille ontdekte het Dash 8 patrouillevliegtuig van de Kustwacht een verdacht bootje van het type ‘go-fast’. Na een korte achtervolging werd het verdachte bootje gestopt door de HITRON helikopter van de US Coastguard die aan boord van het Nederlandse marineschip is gestationeerd. Dit gebeurde door met het boordwapen de buitenboordmotoren van de go-fast uit te schakelen.

Na deze actie waren de twee snelle vaartuigen (FRISC) van Zr.Ms. Holland spoedig ter plaatse.  De bemanning van een van deze vaartuigen heeft hierbij balen contrabande uit het water gevist die de verdachten tijdens de achtervolging over boord had gegooid. De andere FRISC voerde een boarding op het verdachte vaartuig uit. Hierbij zijn verschillende pakketten met cocaïne aangetroffen en drie verdachten aangehouden. Zij zijn aan boord genomen van de Holland en samen met hun smokkelwaar overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten.

Zr.Ms. Holland is momenteel het stationsschip in het Caribisch gebied. Het stationsschip maakt, samen met partnerlanden in het gebied, jacht maakt op drugs. Daarnaast beschermen zij het Caribische deel van het Koninkrijk. Ook zijn ze aanwezig voor eventuele hulpverlening aan de eilanden gedurende het orkaanseizoen.