Clicky


BYD’s Schiermonnikoog-bus schittert op BusTech 2014

BYD’s Schiermonnikoog-bus schittert op BusTech 2014
11-11-2014 13:21 | Algemeen | auteur De Redactie

ROSMALEN - Een van Europa’s langst rijdende elektrische bussen is dé blikvanger op BYD’s stand op BusTech 2014, die op 11 en 12 november wordt gehouden in Rosmalen.

De bus maakt deel uit van een vloot van zes BYD e-bussen, die 100% van het openbaar vervoer op het Friese waddeneiland Schiermonnikoog verzorgt. De zes bussen, in dienst van de busmaatschappij Arriva, vervoeren sinds april 2013 bewoners en toeristen op het vakantie-eiland, tevens Nationaal Park. De volledig elektrische bussen hebben inmiddels duizenden kilometers afgelegd.

In tegenstelling tot de dieselbussen die ze vervangen, hebben de BYD-bussen inmiddels bewezen kostenbesparend alsook volledig milieuvriendelijk te zijn. De lagere energiekosten – zelfs 26% lager ten opzichte van diesel (€ 0,85/km voor elektrisch rijden tegenover € 1,10/km voor rijden op diesel) – leiden binnen vijf tot zes jaar al tot een break-even-resultaat, ondanks dat de elektrische bussen duurder zijn in aanschaf. De verwachting is dat de volledig elektrische bussen op Schiermonnikoog minimaal acht jaar dienst blijven doen, hetgeen een aantrekkelijk rendement voor de busmaatschappij zal opleveren.

“Voor BYD Auto Europe, met ons Europese hoofdkantoor in Rotterdam, is Nederland in feite een thuismarkt. Het was om die reden dan ook volkomen passend dat onze eerste Europese e-bussen werden ingezet op Schiermonnikoog. Wij zijn blij dat de bussen laten zien betrouwbaar en volledig uitstootvrij te zijn en bovendien de effectiviteit van onze geavanceerde batterijtechnologie aantonen”, zegt Isbrand Ho, Managing Director van BYD Europe. “Wij kijken nu uit naar de ingebruikname van de volgende Nederlandse e-bussen – een vloot van 35 bussen, besteld door de luchthaven Schiphol. Deze bussen zullen in een meer zichtbare en drukbezochte omgeving dienst doen en de superioriteit van onze technologie verder onderstrepen.”

Naast de Nederlandse orders, hebben de volledig elektrische bussen van BYD in meer dan 35 hoofd- en wereldsteden in Europa reeds demonstratieritten uitgevoerd, waarvan twee voertuigen in de dagelijkse dienstregeling in Londen.