Clicky


Kapitein Zuid-Koreaans veer krijgt 36 jaar

Kapitein Zuid-Koreaans veer krijgt 36 jaar
11-11-2014 11:27 | Algemeen | auteur De Redactie

SEOUL - De kapitein van de in april gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol heeft 36 jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen voor zijn aandeel in de veerramp die aan meer dan driehonderd mensen het leven kostte. Dat melden Zuid-Koreaanse media dinsdag op gezag van de rechtbank in Gwangju. De kapitein, Lee Joon-seok, is schuldig bevonden aan nalatigheid en het in de steek laten van zijn passagiers.

Lee en drie andere bemanningsleden werden vervolgd voor moord en andere misdrijven. Tegen de kapitein was de doodstraf geëist. Nog eens elf bemanningsleden werden voor minder ernstige vergrijpen vervolgd. De eerste stuurman van de Sewol kreeg uiteindelijk dertig jaar cel, dertien andere bemanningsleden gevangenisstraffen tot twintig jaar.

Tegen de vonnissen kan beroep worden aangetekend. Nabestaanden en familieleden van de slachtoffers vonden de straffen te licht en willen justitie verzoeken dat zij in beroep gaat.

De vijftien bemanningsleden van het veer werden door de samenleving verfoeid, omdat ze het zinkende schip hadden verlaten en daarmee de passagiers onder hun hoede aan hun lot overlieten. Aan boord bevonden zich 476 mensen, van wie er maar 172 konden worden gered. De meeste doden waren jongeren die met de veerboot een schoolreisje maakten.

Bijna zeven maanden na het zinken van de Sewol worden nog steeds negen mensen vermist. De zoektocht naar deze vermisten is gestaakt, zeiden de bergingsdiensten dinsdag. De kans dat zij gevonden worden is zeer klein, terwijl gevreesd wordt voor de veiligheid van de duikers die hen zoeken. Eerdere zoektochten hebben de levens van twee duikers gekost. Zij raakten buiten bewustzijn tijdens hun werkzaamheden. (Novum)