Clicky


De rijkste (ex)scheepsmagnaten volgens Quote 500

De rijkste (ex)scheepsmagnaten volgens Quote 500
06-11-2014 10:55 | Algemeen | auteur De Redactie

ZWAAGWESTEINDE - De nieuwe Quote 500 is uit. De 500 allerrijksten zijn weer op een rijtje gezet. Wij lichten voor u de rijkste Nederlanders die werkzaam zijn in de scheepvaartbranche er uit. Dit jaar is er in de Quote 500 wel een en ander veranderd. Zo zijn de rijkste families in een eigen top 50 gezet en zijn de Nederlanders die naar het buitenland zijn vertrokken in een top 100 gezet.

Vroon

Als eerste komen we op plek 13 Piet Vroon tegen. Samen met zoon Frans behaalde de rederij een winst van 61 miljoen euro in 2013. Piet Vroon zou een geschat vermogen van 1,1 miljard euro hebben.

Damen Shipyards

Gestegen van plek 27 naar plek 21 is Kommer Damen. De 70-jarige eigenaar van Damen Shipyards zou goed zijn voor een vermogen van 750 miljoen euro, volgens Quote. Toch vielen in 2012 de omzet en winst van de scheepsbouwer tegen.

Wagenborg

Op nummer 36 vinden we Rob en Eric Wagenborg, samen met neef Egbert Vuursteen(nr. 76) eigenaren van het scheepvaart- en transportbedrijf Wagenborg. Vorig jaar stonden zij nog op nummer 52 in de Quote 500. Ondanks dat het bedrijf in 2011 nog een fiks verlies van 125 miljoen voor de kiezen kreeg werd in 2012 het verlies teruggebracht naar 15 miljoen euro. De omzet steeg in 2012 naar 662 miljoen euro.

Peterson

De broers Jan Peter, 71 jaar, en Dolf, 68 jaar, Peterson vinden we op plek 114 van de rijkste Nederlanders. Beide broers danken hun vermogen aan hun goedlopende transport- en havenbedrijf. Beide broers hebben zelf niet meer de leiding bij het bedrijf.

Veka Shipping

Op plek 149 treffen we de broers Jan en Peter Versluis. In 1998 namen zij de scheepswerf van hun vader over. Omdat het in de vrachtvaart momenteel geen rozengeur en maanenschijn is hebben de broers hun blik verruimd naar bagger-, passagiers, offshoreschepen en jachten.

Ravestein BV

Flink gestegen in de lijst van de Rijkste Nederlanders is Cees Ravestein van de gelijknamige scheepswerf Ravestein BV. De 63-jarige Ravestein komt van plek 331 en stijgt naar plek 178 met een geschat vermogen van circa 110 miljoen euro.

Central industry Group

Op de plekken 217 en 218 vinden we Hans Huisinga en Jan Koopmans, beide eigenaren van Central Industry Group. In 2013 steeg de winst, dankzij een herpositionering, van 5 miljoen naar 12 miljoen euro.

De Hoop

Op plek 234 treffen we Patrick Janssens aan, eigenaar van Scheepbouwbedrijf de Hoop. Janssens zou goed zijn voor een vermogen van 89 miljoen euro.

NMT Shipping

Op plek 246 vinden we de oprichter van NMT Shipping, Frits Dix, met een geschat vermogen van 80 miljoen euro. De 56-jarige Dix staat bekend als weldoener, zo stelde hij recentelijk zijn zwembad ter beschikking tijdens een benefiettriathlon, meldt Quote.

Rederij Groen

Een betrekkelijke nieuwkomer op nummer 247: Henk Groen. Groen betrad de Quote 500 pas in 2012 maar stijgt nu een paar plekken van 364 naar 247 met een geschat vermogen van rond de 80 miljoen euro.

Nile Dutch

Eigenaar van scheepvaartbedrijf Nile Dutch, Wim van Aalst vinden we dit jaar op plek 267.Van Aalst bezit 33 procent van de aandelen van het scheepvaartbedrijf. Het bedrijf is vooral actief in containervervoer over zee en is een van de grootste 25 in deze branche.

Seatrade

Eén van de aandeelhouders van Seatrade vinden we op plek 318, Geert Pepping. Zowel hij als zijn compagnon Marnix Overklift zijn al lang niet meer actief binnen het bedrijf en volgens Quote is dat te merken want het bedrijf draait al lange tijd miljoenenverliezen. Overigens haalde Overklift de Quote 500 niet dit jaar.

Orient Shipping

Koos de Kreij, voor 25 procent aandeelhouder van Orient Shipping, vinden we op plek 343. Ondanks een lastig jaar met een verlies van 8 miljoen euro, toch goed voor een geschat vermogen van 60 miljoen euro.

Anthony Veder Group

Na een wat mindere tijd gaat het Jan Valkier, eigenaar van de Anthony Veder group, weer voor de wind. Zijn omzet groeide net 17 procent. Valkier wordt geschat op een vermogen van 56 miljoen euro.

Ferus Smit

De 77-jarige Jan Smit is enig aandeelhouder van scheepbouwbedrijf Ferus Smit en wordt geschat op zo'n 53 miljoen euro. We vinden hem terug op plek 385. Echt werkzaam binnen het bedrijf is Smit echter niet meer. Hij verdient inmiddels in Groningen van zijn welverdiende pensioen.

Jumbo Shipping en Kahn Offshore

Michael Kahn is eigenaar van meerdere scheepvaartbedrijf. Deze 51-jarige ondernemer wordt geschat op een vermogen van 42 miljoen euro. Kahn was even uit de Quote 500 maar maakt dit jaar weer zijn rentree op plek 450.

Kooiman Groep

Op 456 treffen we de broers Willem en Rinus Kooiman. De Kooiman Groep is een familiebedrijf met onder meer meerdere scheepswerven.Beide broers hebben alle aandelen van het bedrijf in handen en worden geschat op een gezamenlijk vermogen van 41 miljoen euro.

Slurink

Nieuw in de lijst, en hekkensluiter wat betreft de rijksten in de scheepvaartbranche, zijn de broers Bert, Alwin en Rob Slurink. Ondanks de malaise in met name de binnenvaart draait hun bedrijf, in scheepvaartgasolie, smeerolie en scheepsartikelen, al jaren miljoenenwinsten.

Families

Zoals eerder gezegd zijn de families dit jaar uit de reguliere top 500 gehaald. Bij de 50 rijkste families vinden we slechts één scheepvaartfamilie: Familie Spliethof. De familie, actief met zo'n 459 bv's en vijftig schepen, staat op plek 45 en wordt geschat op een vermogen van zo'n 150 miljoen euro.

Buitenland

In de top 100 van Rijkste Nederlands die in het buitenland van hun zuur verdiende centjes genieten staat havenbaron Rob van Weelde op nummer 41. Van weelde woont inmiddels in België. Van Weelde's holding bestaat uit Van Weelde Chartering en Orient Shipping.

Op nummer 73 staat Ton kooren, eigenaar van Kotug, een sleepbootbedrijf. Het bedrijf ontwikkelde een sleepboot dat zowel voor als achter en opzij kan varen. Kooren wordt geschat op een vermogen van 120 miljoen euro.