Clicky


Koenders naar Oekraïne: 'Afwikkeling ramp MH17 bovenaan agenda'

Koenders naar Oekraïne: 'Afwikkeling ramp MH17 bovenaan agenda'
06-11-2014 09:53 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) brengt dit weekend een bezoek aan Oekraïne. Hij zal zaterdag in Charkov het vertrek bijwonen van een Nederlands militair transportvliegtuig met stoffelijke resten van de slachtoffers van de MH17-ramp. Het toestel met de kisten vertrekt naar vliegbasis Eindhoven, waar het om 16.00 uur Nederlandse tijd arriveert.
 
Koenders zal behalve Charkov ook Kiev aandoen waar hij wordt ontvangen door onder anderen vice-premier Groysman en minister van Buitenlandse Zaken Klimkin. Ook zal de minister van gedachten wisselen met de OVSE in Oekraïne, waaronder Oekraïne vertegenwoordigster Heidi Tagliavini en de leiding van de monitoringsmissie Alexander Hug.


 
"In de nasleep van de ramp met de MH17 zijn Nederland en Oekraïne nauw met elkaar opgetrokken. Tijdens de gesprekken met de Oekraïense autoriteiten en de OVSE staat de afwikkeling van de ramp bovenaan de agenda. Nederland zet alles in om de geborgen stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken zo spoedig mogelijk te repatriëren", aldus Koenders.

"Daarnaast zal ook de implementatie van de Minsk akkoorden onderwerp van gesprek met de autoriteiten zijn. De illegale verkiezingen die vorig weekend in Donetsk en Loegansk werden gehouden brengen de politieke oplossing voor het conflict niet dichterbij", zegt de minister.