Clicky


Piketty pleit voor meer belasting op vermogen

Piketty pleit voor meer belasting op vermogen
05-11-2014 13:43 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - Het is een kwestie van gezond verstand om de belasting op kapitaal te verhogen, en die op arbeid te verlagen. Dat heeft de Franse stereconoom Thomas Piketty woensdag gezegd tijdens een gesprek met Kamerleden.

"Het is een kwestie van gezond verstand, geen kwestie van links of rechts", zei Piketty, die beroemd is geworden met een baanbrekend boek over de toenemende verschillen in vermogen. Tot nu toe ging de aandacht vooral uit naar verschillen in inkomen.

Piketty zei verder dat zijn boodschap vaak te negatief wordt uitgelegd. Het goede nieuws uit zijn boek, waarin hij cijfermateriaal over drie eeuwen analyseert, is dat het vermogen van particulieren enorm is gegroeid. "Er is veel aandacht voor de schulden bij overheden, maar daar staat een veel groter vermogen bij particulieren tegenover. Onze overheden zijn arm, maar wij zijn rijk."



Ook over de toekomstige economische groei in Europa is Piketty redelijk optimistisch. Groeipercentages van vier of vijf procent zitten er niet meer in, maar een groei van gemiddeld een tot twee procent is nog steeds haalbaar.

Investeringen in onderwijs en innovatie zijn belangrijk om de economie op de lange termijn te stimuleren, zei Piketty. Goed, toegankelijk onderwijs helpt ook om ongelijkheid tegen te gaan.

Piketty wees erop dat veel eurolanden meer kwijt zijn aan rente op hun schulden dan ze uitgeven aan universiteiten. Dat moet veranderen, zei hij. (Novum)