Clicky


Chauffeurs Boks weer niet betaald

Chauffeurs Boks weer niet betaald [+foto's]
04-11-2014 12:08 | Transport | auteur Marcel van der Voort

APELDOORN/PUTTEN - De chauffeurs die, vorig jaar, een dag voor het faillissement van J. Boks Transport zijn overgeheveld naar Detacheringsbureau Gouda in Putten krijgen weer niet betaald. Van het failliete transportbedrijf hebben ze nog geld tegoed en ook de nieuwe baas onder andere actief als Boks Transporten, Kayersdijk 171 in Apeldoorn betaalt niet of slecht.

"Er is afgelopen week faillissement aangevraagd van Detacheringsbureau Gouda bij de rechtbank Gelderland in Zutphen. Dat is niet uitgesproken, de zaak is tot 25 november uitgesteld", vertelt Carla van Hout dinsdag namens het advocatenkantoor van FNV Bondgenoten.

"Het faillissement is aangevraagd door twee chauffeurs van het bedrijf die geld tegoed hebben. De werkgever heeft gezegd dat er betaald is. De rechtbank gaat het uitzoeken. Vooralsnog lijkt het dat er niet uitbetaald is. Er is een soort transactiebewijs overlegd. Volgens ons is het geen echt bewijs, het bewijst niet dat de mensen het geld hebben gekregen."

Alsnog faillissement

"De gedupeerde werknemers hebben moeite gekregen om de vaste lasten te betalen. Als blijkt dat er geen betaling is, dan wordt het faillissement alsnog aangevraagd. Dat mag duidelijk zijn", legt ze uit.

"Ik heb begrepen dat ze van het UWV geen geld krijgen", voegt ze er nog aan toe.

Een chauffeur: "Wij hebben geld tegoed van de periode bij onze eerste werkgever. Het UWV betaalt niet, omdat ze stellen dat het faillissement ongeloofwaardig is. Omdat alles een dag voor de uitspraak is overgeheveld. De baas heeft aan mij bekend dat die constructie ‘niet handig’ was."

De chauffeur: "Ik zit nu in de ziektewet. En kreeg wederom geen geld van het UWV omdat Detacheringsbureau Gouda de gevraagde informatie niet verstrekte. Inmiddels hebben ze mij papieren opgestuurd, zodat ik het zelf kan invullen. Hopelijk krijg ik snel geld, want ik teer op de inkomsten van mijn vrouw. En dat kan niet lang meer zo doorgaan."

Ernstig

Vakbondsvertegenwoordigster Annet Kortner van FNV Bondgenoten kent de situatie van de berooide chauffeur. Tijdens een gesprek met haar dinsdagochtend blijkt dat er meer chauffeurs van het genoemde detacheringsbureau de hulp van de vakbond hebben ingeroepen.

Ze reageert op de beschreven chauffeur: "Ik heb aanvullende gegevens opgevraagd. Om alles in kaart te brengen. Daarna kan ik in snel tempo de zaak verder aanpakken. Want de situatie is voor hem ernstig. Daarom vind ik het jammer dat het faillissement vorige week niet is uitgesproken. Dan had het er beter uitgezien."

Fout

De chauffeur legt uit wat er fout ging: "Gerrit Boks heeft het transportbedrijf J. Boks toentertijd verkocht aan planner Bouwmeester. In het begin ging het wel, maar vooral omdat er veel kosten zijn gemaakt liep het mis. Een dag voor het faillissement gingen wij dus naar Detacheringsbureau Gouda met Loek van Viegen aan het roer."

De nieuwsredactie van Transport Online heeft afgelopen maandag gesproken met een medewerker van Boks Transporten dat bemoeienissen heeft met Detacheringsbureau Gouda. De man vertelde dat Bouwmeester daar iedere ochtend actief is. Van Viegen opereert via Detacheringsbureau Gouda.

De chauffeur: "Ik heb nog salaris, overuren en onkosten tegoed. Ik kreeg een keer 750 euro en 4000 euro achterstallig geld omdat ik dreigde met rijden te stoppen. Daarna heb ik niets meer gekregen."

"Ik moest naar de dealer voor een storing aan mijn vrachtwagen. De chef van de werkplaats zei: ‘Je krijgt de wagen niet meer mee.’ Inmiddels liggen er nog meer vrachtwagens aan de ketting wegens niet betalen."

Opdrachtgevers afgehaakt

“Van de drie grote opdrachtgevers zijn er inmiddels twee afgehaakt. Eén van hen had lucht gekregen van de betalingsproblemen aan het personeel. Toen ging binnen het bedrijf het praatje dat de klant niet wilde betalen. Maar dat deed hij wel. Alleen het geld was foetsie bij mijn werkgever.

Lease vrachtwagens opgehaald

Een bezoeker van Transport Online stuurde de redactie vorige week deze onderstaande foto's waarop te zien is dat de lease vrachtwagens bij het bedrijf allemaal worden opgehaald.

Op een andere foto, eveneens ingestuurd door een bezoeker, is te zien dat zelfs de politie er aan te pas moest komen.

Reactie

De nieuwsredactie van Transport Online heeft meerdere keren geprobeerd om een reactie te krijgen bij Detacheringsbureau Gouda, Boks Transporten en de heren Bouwmeester en Van Viegen. Niemand is bereikbaar voor commentaar.