Clicky


VVD zakt weg in peiling door leaseplan en naheffing

VVD zakt weg in peiling door leaseplan en naheffing
02-11-2014 10:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - De VVD levert deze week in de peiling van Maurice de Hond opnieuw zetels in. De coalitiepartij verliest er twee en komt uit op 24. Volgens De Hond wordt de partij afgerekend op de Europese naheffing, de plannen voor nieuwe bijtellingsregels voor leaserijders en de naheffing die miljoenen Nederlanders volgend jaar krijgen.

De VVD deed sinds juli goede zaken in de zetelpeiling. Het optreden van de VVD en premier Mark Rutte rond de nasleep van de vliegramp in Oekraïne leverde zetels op en de partij was weer de grootste in de peiling. Sinds vorige week lijkt de partij weer echter op zijn retour.

De PVV is nu weer de grootste in de peiling van De Hond. De partij van Geert Wilders komt deze week uit op 28 zetels, een meer dan vorige week en acht meer dan twee maanden geleden. De andere zetel die de VVD deze week inlevert gaat naar D66, dat daarmee uitkomt op 21 zetels. Dat is goed voor een vierde plek in de peiling, achter het CDA, dat 23 zetels heeft.

De meeste kiezers (44 procent) zijn negatief over het leaseplan van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD), zo bleek verder uit de peiling. Zeventig procent denkt bovendien dat premier Rutte al wist van de naheffing die de Europese Commissie aan Nederland heeft opgelegd, ook al zei hij verbaasd te zijn. Bijna tachtig procent denkt dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) het al eerder wist. (Novum)