Clicky


Al 900 meldingen chroommeldpunt Defensie

Al 900 meldingen chroommeldpunt Defensie
01-11-2014 09:51 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Al bijna negenhonderd medewerkers en oud-medewerkers van Defensie die hebben gewerkt met kankerverwekkende chroomverf hebben zich gemeld bij een meldpunt. Ongeveer 225 van hen hebben gezondheidsklachten die mogelijk door gebruik van de verf komen. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze week zijn vier bijeenkomsten geweest voor (oud-)defensiepersoneel dat in aanraking met de chroomhoudende verf is geweest. Ook zijn ze per brief geïnformeerd over onder meer het onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) naar de verf. "Er was emotie, boosheid, ongerustheid en cynisme, maar ook waardering voor het feit dat de onderzoeken nu lopen en dat Defensie het gesprek aangaat", schrijft de minister.

Het onderzoek door het RIVM naar de gezondheidsklachten door de verf kan twee jaar gaan duren. Hennis zegt voor nabestaanden en slachtoffers te betreuren dat het zo lang duurt, maar streeft naar zorgvuldigheid. Ze benadrukte opnieuw haar verantwoordelijkheid te nemen als blijkt dat werken met de verf de oorzaak is van de gezondheidsklachten bij het personeel.  (Novum)