Clicky


Boek kroongetuige Ros blijft verboden

Boek kroongetuige Ros blijft verboden
31-10-2014 14:28 | Binnenland | auteur De Redactie

ARNHEM - Het boek met de verklaringen van Fred Ros, de nieuwe kroongetuige in het Passage-proces, mag de komende zes maanden niet op de markt worden gebracht. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem vrijdag besloten. Het hof bekrachtigt daarmee een eerdere uitspraak van de kortgedingrechter in Zutphen.

Korterink ging vorige week in beroep tegen dat vonnis, waarin de publicatie van zijn boek De Ros-Tapes voorlopig werd verboden. Het kort geding in Zutphen was aangespannen door het Openbaar Ministerie, omdat publicatie de rechtszaak in de wielen zou fietsen. Ook twee verdachten in de Passage-zaak, Dino S. en Ali A., eisten een publicatieverbod.

De 45-jarige Ros heeft in februari van dit jaar belastende verklaringen bij het OM afgelegd, over onder meer Willem Holleeder, Dino S. en Ali A. In ruil daarvoor wordt zijn strafeis gehalveerd, van dertig naar vijftien jaar. Ros - ook wel bekend als de 'moordmakelaar', werd vorig jaar veroordeeld, onder meer vanwege zijn rol bij de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl in 2006.

Volgens de rechter in Zutphen moet het belang van vrijheid van meningsuiting in dit specifieke geval wijken voor de belangen in het Passage-proces. "Het is een strafproces op leven en dood", zo motiveerde de rechter vorige week zijn besluit. De publicatie van het boek zou op dit moment daarom niet gepast zijn.

Om zijn werk alsnog te kunnen uitgeven gaat Korterink nu op zoek naar 'een andere vorm' om de verklaringen uit te kunnen brengen, zo meldt hij via Twitter. Hij denkt daarbij aan een 'meer journalistiek' verhaal 'met minder woordelijke details', aldus de journalist. (Novum)