Clicky


Shell ziet winst groeien in derde kwartaal

Shell ziet winst groeien in derde kwartaal
30-10-2014 10:16 | Bedrijfsresultaten | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Shell heeft in het derde kwartaal een winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten van 5,3 miljard dollar (4,2 miljard euro) behaald. Dat is fors meer dan de 4,2 miljard dollar van een jaar geleden. De Brits-Nederlandse oliereus maakte dat donderdag bekend.

De winst exclusief eenmalige posten bedroeg 5,8 miljard dollar. Een jaar eerder was dit 4,5 miljard dollar. Zowel aan de productie- en exploratiekant (upstream) als de raffinage- en distributiekant (downstream) presteerde Shell beter.

De downstreamactiviteiten leverden Shell in de verslagperiode 1,8 miljard dollar op, tegen 892 miljoen dollar een jaar geleden. Dat kwam doordat raffinage meer opleverde dan vorig jaar. In de upstreamtak, waar de winst exclusief eenmalige posten met 4,3 miljard dollar 25 procent hoger uitkwam, namen de prestaties toe vanwege nieuwe productie met hogere marges en lagere kosten.

De prestaties van Shell verbeterden ondanks de lagere olieprijzen en -volumes. Die daling schrijft Shell toe aan 'volatiliteit in de markt'.

Shell zegt over het afgelopen kwartaal efficiënter met de kosten te zijn omgegaan, onder meer door 'niet-strategische' delen af te stoten. De verkoop van onderdelen leverde Shell dit jaar tot op heden 11,6 miljard dollar op. Dat proces is nog niet afgerond. Shell stootte onderdelen in onder meer de Verenigde Staten en Australië af. Daartegenover stelde de oliereus de toevoeging van vier nieuwe diepzeevelden aan het portfolio. (Novum)