Clicky


Gezinnen aardbevingsgebied non-stop gefilmd

Gezinnen aardbevingsgebied non-stop gefilmd
29-10-2014 10:14 | Binnenland | auteur De Redactie

GRONINGEN - Twee gezinnen in het aardbevingsgebied in Groningen worden twee jaar lang de hele dag gevolgd voor een documentaire over de gevolgen van aardschokken in het gebied. Dat meldt producent Dutch Broadcasting Company woensdag.

De documentaire gaat De Stille Beving heten en moet in 2016 uitkomen. Het is een samenwerkingsproject van Nieuwsuur, het NOS Journaal en RTV Noord.

De gezinnen wonen in Bedum en Middelstum. Er worden 32 camera's opgehangen. Naast de camera's worden in de woningen trillingsmeters geïnstalleerd die de kracht van de beving weergeven.

Vindt in het gebied een aardbeving plaats, dan worden beelden van de camera's meteen uitgezonden op RTV Noord, meldt de zender. In een interview met de zender zegt een van de deelnemers dat 'het verhaal verteld moet worden'. "We worden hier geleefd."

De NOS meldt woensdag dat de Tweede Kamer opnieuw bewoners uit het aardbevingsgebied wil horen. PvdA, CDA, GroenLinks, SP en D66 willen weten hoe de klachten van mensen worden afgehandeld.

Volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zijn inmiddels 21 duizend klachten afgehandeld. Dat zijn doorgaans minder complexe gevallen. In totaal is zo'n 1,2 miljard euro beschikbaar om bewoners te compenseren voor schade.

PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. "Mensen in het gebied moeten een toekomst kunnen opbouwen." (Novum)