Clicky


Bedrijven steeds vaker afgeperst

Bedrijven steeds vaker afgeperst
29-10-2014 00:03 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het aantal gevallen van afpersing van bedrijven en ondernemers is de laatste jaren toegenomen. Ondernemers doen echter niet altijd aangifte, onder meer uit angst voor represailles of imagoschade. Dat staat in een rapport van Bureau Beke in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat bedrijven en ondernemers vaker en sneller aangifte gaan doen van afpersing.

Vooral protectie- en cyberafpersing zijn in opkomst. Bij het eerste gaat het vooral om afpersing van horecaondernemers door criminele motorbendes. Bij cyberafpersing wordt gedreigd gehackte gegevens openbaar te maken of gegevens en websites juist ontoegankelijk te maken.

In Nederland komt de politie jaarlijks gemiddeld 55 zaken op het spoor waarbij bedrijven worden afgeperst. De verdachten zijn vaak bekenden, zoals voormalige zakenrelaties, ex-klanten en ex-werknemers. Maar volgens de onderzoekers ligt het werkelijke aantal gevallen hoger omdat ondernemers niet altijd aangifte doen. Ook weet de politie er soms te weinig van af, waardoor verkeerd wordt omgesprongen met zulke zaken.

Afpersing van bedrijven kan volgens Opstelten gepaard gaan met veel schade en financieel en persoonlijk leed voor de slachtoffers. Ook is er een risico op vermenging van onder- en bovenwereld, stelt de minister. De minister wil nu onder meer de politie versterken om afpersingszaken beter op te pakken. (Novum)