Clicky


Nog steeds vier gewonden Haaksbergen in ziekenhuis

Nog steeds vier gewonden Haaksbergen in ziekenhuis
28-10-2014 16:18 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Van de mensen die vorige maand gewond raakten bij het ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen liggen er nog altijd vier in het ziekenhuis. De toestand van een van hen is zorgelijk, laat het OM dinsdag weten.

Justitie denkt vanwege de 'omvang en complexiteit' dat het onderzoek nog maanden gaat duren. Het onderzoek naar de technische staat van het voertuig verloopt trager dan verwacht. Dat komt onder meer doordat er deskundigen gezocht moesten worden die het onderzoek kunnen begeleiden.

De bestuurder van de monstertruck gaat ook een rol spelen bij het onderzoek naar het voertuig. Hij gaat bij rijproeven die gehouden moeten worden helpen om de truck te starten. Zijn hulp wordt ingeschakeld omdat het om een 'uniek, grotendeels zelf gefabriceerd voertuig' gaat.

Het horen van getuigen van het ongeluk is inmiddels zo goed als klaar. In totaal hebben zo'n honderd getuigen en direct betrokkenen een verklaring afgelegd. Ook al het beeld- en geluidsmateriaal dat de politie van het ongeluk heeft gekregen is bekeken. Het Nederlands Forensisch Instituut moet het nog wel analyseren om de toedracht te achterhalen.

Een ander onderdeel van het onderzoek is de vergunningverlening, de organisatie van het evenement en de afspraken over veiligheid die zijn gemaakt. Daarbij worden de rol van de gemeente, de organisator en het ingehuurde bedrijf van de bestuurder bekeken. Het OM heeft hierover contact met de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die ook onderzoek doet naar het ongeluk. Dat onderzoek is naar verwachting in maart klaar.

Als het hele onderzoek af is bekijkt justitie of er mensen of organisaties aansprakelijk kunnen worden gehouden. Tot die tijd doet het OM geen uitspraken over de uitkomsten van de verschillende deelonderzoeken. (Novum)