Clicky


Onderzoek naar MH17 duurt zeker nog een jaar

Onderzoek naar MH17 duurt zeker nog een jaar
27-10-2014 19:04 | Algemeen | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp met vlucht MH17 duurt zeker nog het hele volgende jaar en misschien nog wel langer. Dat heeft hoofdofficier van justitie van het landelijk parket Fred Westerbeke gezegd tegen Der Spiegel.

De taak van Westerbeke de verantwoordelijken voor de ramp voor de rechter te brengen is volgens de krant bijna onmogelijk uit te voeren, omdat het vliegtuig zou zijn neergehaald in een gebied waar een burgeroorlog heerst en de plek van de crash nog altijd niet bereikbaar is voor onderzoekers. Westerbeke geeft echter aan dat Nederland in dit geval er niet alleen voor staat. "Er is een heel goede samenwerking met politie in justitie in met name Maleisië, Australië en Oekraïne."

Daarbij is eerder ervaring opgedaan met vergelijkbare gevallen, zoals met de genocide in Rwanda en met oorlogsmisdaden in Afghanistan, geeft Westerbeke aan. "Ook daar zijn er nauwelijks getuigen, geen documenten die als bewijs kunnen dienen. Het is niet makkelijk, maar we kunnen het."

Op de vraag hoeveel tijd het gaat kosten, verwijst de hoofdofficier naar de Lockerbie-aanslag in 1988. Dat onderzoek duurde drie jaar. "Daarmee bedoel ik niet dat het bij vlucht MH17 ook zo lang zal duren, maar het is een zaak van een lange adem. We zullen zeker het hele volgende jaar nodig hebben voor ons werk en misschien zelfs langer."

De Onderzoeksraad voor Veiligheid wilde in het eerste tussenrapport overigens niet de conclusie trekken dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. De onderzoekers spraken slechts van een 'externe oorzaak'. (Novum)