Clicky


Provincie Overijssel stimuleert vervoer over water

Provincie Overijssel stimuleert vervoer over water
27-10-2014 17:37 | Algemeen | auteur De Redactie

Bedrijven in Overijssel krijgen ondersteuning om hun goederenstromen van de weg naar het water te verplaatsen. Het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) en verladersorganisatie EVO zijn in opdracht van de provincie Overijssel begonnen met het project “Kennisondersteuning goederenvervoer over water”. Dit project moet door maatwerkadvies bij regionale verladers een modal shift naar het water in gang zetten.

Alle verladers in de regio waarvoor vervoer over water op het eerste gezicht potentie biedt, worden door BVB en EVO in beeld gebracht en vervolgens benaderd. Uiteraard kunnen verladers ook zelf aangeven behoefte te hebben aan voorlichting en hiervoor contact opnemen met het projectteam. Voor verladers die na een eerste ‘quick scan’ voldoende potentie blijken te hebben, stellen de adviseurs een business case op maat op. De ultieme uitkomst is de daadwerkelijke opstart van een pilot. Het project, dat in september startte, loopt tot eind 2015.

Aanleiding

Het goederenvervoer in Nederland blijft toenemen. Dit geldt zeer zeker ook voor de provincie Overijssel. De provincie heeft met haar uitgebreide netwerk van vaarwegen een solide basis om in de toekomst meer goederenstromen via het water af te wikkelen. Een betere benutting van de vaarwegen spreidt de druk op de weginfrastructuur en versterkt de logistieke positie van de regio. Het project Kennisondersteuning geeft een impuls om dit te realiseren.

Maatwerk

De overstap naar een andere modaliteit (binnenvaart) heeft veelal een grote impact op de logistieke (denk)processen binnen bedrijven. Het ontbreekt hier vaak aan de juiste praktische binnenvaartkennis. Om te voorzien in deze kennisbehoefte biedt het project op maat gemaakte ondersteuning. Het Bureau Voorlichting Binnenvaart heeft hier jarenlange ervaring in vanuit het project Maatwerk Voorlichting Verladers en al vele verladers naar het water begeleid. Daarbij brengt de EVO een zeer uitgebreid (lokaal) netwerk mee wat van toegevoegde waarde is voor het project.

Krachtenbundeling

Het project kweekt (ook) bewustwording bij verladers over de mogelijkheden van andere modaliteiten, synchromodaal transport en bundeling van lading van verschillende verladers. Mede door een goede  en onafhankelijke afstemming in de regio is dit mogelijk. Het BVB en de EVO zullen binnen het project dan ook nauw samenwerken met de belangrijke binnenvaartregio’s in Overijssel: Zwolle-Kampen-Meppel, Port of Twente en Deventer/Stedendriehoek.  Door een bundeling van expertise, kennis en netwerk kan een optimaal resultaat behaald worden. Daarnaast kijkt men binnen het project naar bedrijven die mogelijk gebruik kunnen gaan maken van het Kanaal Almelo-De Haandrik.