Clicky


Duizenden euro's boete voor fout vervoer varkens

Duizenden euro's boete voor fout vervoer varkens
27-10-2014 16:20 | Overtredingen | auteur De Redactie

DEN BOSCH - Twee veetransportbedrijven hebben maandag elk een boete van vijftienduizend euro gekregen wegens het verkeerd vervoeren van levende varkens. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald. De bedrijven uit Geffen en Milheeze transporteerden de dieren naar Italië in opdracht van een ander bedrijf.

De transporten vonden plaats in 2010 en 2011. Meerdere keren werden toen grote aantallen varkens vervoerd. Dat gebeurde volgens de rechtbank echter niet volgens de regels. Zo werden er meer varkens vervoerd dan in de vrachtbrieven stond vermeld. Ook werden er dieren zonder gezondheidscertificaat vervoerd, werd de maximale reisduur overschreden, werden documenten vervalst en was sprake van overbelading van de vrachtwagens.

Al die handelingen hebben volgens de rechters risico's met zich meegebracht voor zowel mens als dier. Bovendien stelde de rechtbank vast dat er sprake was van oneerlijke concurrentie. In het voordeel van de bedrijven woog het feit dat de transporten lang geleden hebben plaatsgevonden en dat de bedrijven sindsdien geen strafbare handelingen meer hebben gepleegd. Desondanks moeten ze elk alsnog een fiks geldbedrag ophoesten. (Novum)