Clicky


'Media voeden valse verwachtingen bij patiënt'

'Media voeden valse verwachtingen bij patiënt'
25-10-2014 10:06 | Gezondheid | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Medisch nieuws op internet, televisie of in de krant geeft patiënten vaak het idee dat ze kunnen worden genezen terwijl dat soms helemaal niet zo is. Nederlandse artsen klagen dat patiënten door opgeblazen of foutieve berichten in de media een verkeerd beeld krijgen van hun ziekte en de behandelingsmogelijkheden. Dat blijkt zaterdag uit een enquête die het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) heeft uitgevoerd op verzoek van de Volkskrant.

Volgens driehonderd ondervraagde artsen heeft de toegenomen belangstelling voor medisch nieuws geleid tot een 'hausse aan medische berichtgeving'. Vaak is deze berichtgeving foutief of laat het te wensen over. De artsen ondervinden de gevolgen. Zo moeten ze steeds vaker zeggen dat een wonderpil niet bestaat, of dat de zoveelste doorbraak waarop patiënten hoopten er niet van gaat komen.

Bijna tweehonderd artsen geven aan dat patiënten terugkomen op nieuwsberichten die ze in de media hebben gezien. Drie op de vier artsen geven aan druk te voelen van patiënten. "Besef goed: patiënten willen zó graag, ze zijn soms wanhopig", zegt oncoloog van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Hans Gelderblom in de Volkskrant.

Journalisten moeten daarom in hun berichtgeving terughoudender zijn, aldus de artsen. Ze moeten in hun artikelen ook de nadelen van nieuwe behandelmethoden aangeven en vermelden dat het lang kan duren voordat een middel op de markt komt.

De artsen pleiten voor een onafhankelijk forum waarop dagelijks een of twee medische nieuwsberichten onder de loep worden genomen. Andere landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Japan doen dat al. In Groot-Brittannië begon het ministerie van Volksgezondheid zeven jaar geleden met de site 'Achter de krantenkoppen', waarop elke dag twee berichten worden geëvalueerd.

De enquête is volgens de Volkskrant niet representatief, maar geeft volgens de krant wel aan hoe de beroepsgroep denkt over berichtgeving.  (Novum)