Clicky


Drukte op telefoonlijn over ebola

Drukte op telefoonlijn over ebola
24-10-2014 11:59 | Binnenland | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Het speciale telefoonnummer waar mensen met vragen over ebola terechtkunnen wordt vaak gevonden. Bij de helpdesk hebben in vijf dagen al ongeveer 240 mensen om informatie over het virus gevraagd, meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag.

Vooral algemene vragen worden gesteld, bijvoorbeeld of muggen de ziekte kunnen overdragen en of er een behandeling is. Ook zijn mensen bezorgd of ze besmet kunnen raken met ebola via bekenden die naar Afrika afreizen. Volgens het RIVM zijn veel mensen in Nederland nog onbekend met de ziekte.

Het RIVM opende de telefoonlijn maandag. Iedereen kan tussen 08.00 uur en 18.00 uur gratis bellen met het telefoonnummer 0800-0480. Medisch personeel en instellingen zoals scholen, kinderopvang of politie kunnen bij vragen over ebola contact zoeken met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Volgens cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft ebola tot nu toe aan 4500 mensen het leven gekost. De ziekte heerst in Liberia, Sierra Leone en Guinee, maar er zijn ook gevallen van ebola bekend in Europese en andere Afrikaanse landen.

Vrijdag werd bekendgemaakt dat de Europese Unie een miljard euro extra beschikbaar stelt om de de ziekte te bestrijden. Nederland stelt vijf miljoen euro extra ter beschikking, meldde premier Mark Rutte donderdagnacht. Het bedrag wordt gebruikt voor hulpgoederen, zoals mobiele ziekenhuizen en laboratoria, beschermende kleding en ambulances. Eerder had Nederland al ruim 31 miljoen euro toegezegd voor de ebolacrisis. (Novum)