Clicky


Rutte met lidstaten ten strijde tegen EU-heffing

Rutte met lidstaten ten strijde tegen EU-heffing
24-10-2014 09:49 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

BRUSSEL - Premier Mark Rutte gaat de zaak van de extra EU-heffing van 642,7 miljoen die de Europese Commissie zou opleggen tot op de bodem uitzoeken. Nederland trekt daarbij samen op met de acht andere lidstaten die ook een rekening van de commissie zouden kregen.

The Financial Times berichtte donderdag over de naheffing. "We gaan dit tot de bodem uitzoeken", zei Rutte in de nacht van donderdag op vrijdag na de eerste dag van de EU-top in Brussel. "Wij gaan niet zomaar een cheque tekenen." Behalve Nederland krijgen volgens het Britse financiële dagblad Groot-Brittannië, Italië, Griekenland, Malta, Cyprus, Ierland, Letland en Bulgarije ook een forse rekening aan hun broek.

Volgens de premier gaat het om een naheffing voor de periode 2010-2013. Ze komt voort uit een herziening van de kosten van allerlei bronnen in de begroting, en niet uit de herberekening van het bruto nationaal product dat als basis dient voor de berekening van de Nederlandse bijdrage aan de EU. "Deze bronnenrevisie verbaast ons niet, dat is een reguliere operatie, maar wel het hoge bedrag." (Novum)