Clicky


'Nederland moet EU 642 miljoen euro betalen'

'Nederland moet EU 642 miljoen euro betalen'
23-10-2014 22:49 | Financieel | auteur De Redactie

AMSTERDAM - Nederland moet in december 642,7 miljoen euro extra betalen aan de Europese Commissie omdat de economie het sinds 1995 beter heeft gedaan dan eerder was gemeld. Dat blijkt uit een voorlopige herberekening van de commissie, meldt de Financial Times donderdag.

Volgend het officiële document dat de Financial Times aanhaalt gaat het nog om een voorlopige berekening omdat de data nog niet definitief zijn. Groot-Brittannië zou 2,1 miljard euro bij moeten betalen. Frankrijk krijgt juist ruim een miljard euro teruggestort van de commissie.

De Britse premier David Cameron is naar verluidt woedend over de naheffing. Hij zou de zaak al hebben besproken met premier Mark Rutte (VVD). Beide regeringsleiders zijn nu samen op een EU-top in Brussel.

De heffing komt voort uit een nieuwe manier waarop het nationale inkomen van lidstaten wordt berekend. Kort voor de zomer werd er al op gezinspeeld dat de Nederlandse bijdrage aan de EU hierdoor omhoog zou gaan. Tijdens een Kamerdebat in april had minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) echter gezegd dat er geen naheffing werd verwacht. (Novum)