Clicky


Oppositie eist oordeel over MH17-inlichtingen

Oppositie eist oordeel over MH17-inlichtingen
23-10-2014 20:26 | Algemeen | auteur De Redactie

DEN HAAG - De oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en Groep Bontes/Van Klaveren eisen een politiek oordeel van het kabinet over de binnen- en buitenlandse inlichtingen die er zijn over de toedracht van de ramp met vlucht MH17. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die deze partijen daar donderdag over hebben gesteld aan minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA).

Dit weekend onthulde het Duitse weekblad Der Spiegel dat pro-Russische separatisten het Maleisische toestel uit de lucht hebben geschoten. Het blad baseerde zich op de Duitse inlichtingendienst. Vlak na de ramp werd al bekend dat ook de Amerikaanse inlichtingendiensten ervan uitgaan dat het toestel is getroffen door een luchtdoelraket.

Het kabinet wil tot op heden niets zeggen over de mogelijke oorzaak. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid wilde in het eerste tussenrapport niet de conclusie trekken dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. De onderzoekers spraken slechts van een 'externe oorzaak'.

Naar aanleiding van de onthulling van Der Spiegel vroegen CDA en D66 al om een hoorzitting, maar daar zagen de coalitiepartijen PvdA en VVD niets in. Nu probeert de oppositie met schriftelijke vragen de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken alsnog een oordeel te ontlokken.

Zo willen de partijen weten of het kabinet de informatie van de Amerikanen en Duitsers inmiddels heeft geverifieerd. Ook moet het kabinet kleur bekennen. "Deelt u de mening dat het kabinet met haar politieke oordeel ten aanzien van de toedracht van de ramp niet kan wachten tot de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie klaar zijn met hun diepgaande onderzoeken, maar dat, als er eerder een politieke weging gemaakt kan worden over algemene conclusies, deze door het kabinet ook gemaakt moet worden?" (Novum)